Profile Photo

SIMILAR PAIR Solutions For Banking Exams

SIMILAR PAIR Solutions For Banking Exams

Banking Classes:Takshila Learning is an online e-learning platform known for providing quality education at low cost. We provide the best online coaching classes for banking by our experienced faculty. We also provide online test series for IBPS/SBI exams with detailed solution & analysis.

Key features:

  • Detailed video lectures by our experienced faculties.
  • Regular Topic-wise articles on each subject
  • Chapter wise MCQ Tests
  • Doubt Clearing Sessions
  • Online Test Series
  • Job Alerts

SIMILAR PAIR

 

Questions 1 to 10: Each of the following questions has a pair of CAPITALIZED words followed by four pairs of words. Choose the pair of words which best expresses the relationship similar to that expressed in the capitalized pair.

1. CAR: ROAD

(a) electricity: cable

(b) ink: pencil

(c) bomb: missile

(d) fly: bird

Ans : 1 (a)

 

2. CIRCLE: ARC

(a) line: segment

(b) part: whole

(c) percent: fraction

(d) small: big

Ans : 2 (a)

 

3. BIRD: ORNITHOLOGY

(a) zoology: animal

(b) stars: galaxy

(c) archaeology: antiquity

(d) plants: botany

Ans : 3 (d)

 

4. FOOD: HUNGER

(a) sleep: weariness

(b) night: slumber

(c) dream: sleep

(d) thirst: drink

Ans : 4 (a)

 

5. BUILDING: BRICK

(a) lime: cement

(b) highway: asphalt

(c) river: bridge

(d) vehicle: road

Ans : 5 (b)

For practice of Reasoning& more, Click at Online Bank Exam Preparation

 

6. FOOD: GOURMET

(a) Book: Critic

(b) Art: Connoisseur

(c) Sports: Fans

(d) Craft:Skill

Ans : 6 (b)

 

7. NORTH: SOUTH

(a) Black: White

(b) Yellow: orange

(c) Red: Maroon

(d) Red: Indigo

Ans : 7 (a)

 

8. DROUGHT: FAMINE

(a) Poverty: Plenty

(b) Drip: Fluid

(c) Camera: Film

(d) Training: Skill

Ans : 8(d)

 

9. CRIME: PUNISHMENT

(a) Lawyer: Judge

(b) Court: Room

(b) Accused: Defendant

(d) Homicide: Penalty

Ans: 9 (d)

 

10. DIVIDE: UNITE

(a) Split: Apart

(b) Marriage: Divorce

(b) Fission: Fusion

(d) Chasm: Gap

Ans : 10 (c)

 

For more updates, topics on other subjects, online bank coaching videos and online test series, register with Takshila Learning.

For a FREE DEMO call @ +91-88009-99280 or fill the
form for any other details:

September 16, 2017

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    © 2015-17 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Login

    d
    c