Profile Photo

SERIES AND ANALOGIES Reasoning | Online Banking Coaching

SERIES AND ANALOGIES Reasoning | Online Banking Coaching

SERIES AND ANALOGIES – Reasoning

They are designed to measure student’s ability to find logical patterns, which may be used on simple mathematical rules and properties.

A sequence of number is given, where one needs to define the pattern between the numbers. This pattern needs to apply in the series to find out the missing number. There can be infinite ways to create the series, but all numbers within the series should have the same relationship between them. Due to various patterns that can be used to create the series, this can be often difficult and time-consuming to solve the given series.

Some questions are:

1. Find the missing number in the following number series:
125, 225, 216, 324, 343?
a. 196
b. 441
c. 576
d. 512
e. 451
Solution – 125 =53, 225 = (5*3)3, 216 =63, 324 = (6*3)3, 343 =73, 441= (7*3)2

2. Find the missing number in the following number series:
-37, -28, -3, 46, ? , 248
a. 127
b. 110
c. 146
d. 128
e. 126
Solution – -37 → -28 =32 , -28 → -3 =52, -3 → 46= 72, 46 → 127 =92, 127 → 248=112

3. Find the missing number in the following number series:
4, 18, ? , 100, 180, 294
a. 40
b. 38
c. 57
d. 48
e. 28
Solution – 4= 1*22, 18=2*32, 48=3*42, 100=4*52, 180=5*62, 294=6*72

4. Find the missing number in the following number series:
10, 15, ? , 27, 33
a. 21
b. 23
c. 24
d. 28
e. 25
Solution – 10= 2+3+5, 15=3+5+7, 21= 5+7+9, 27=7+9+11, 33=9+11+13.

For online test series of SBI Clerk Exam, click Online Bank coaching classes.
Following questions are sharing for practice, try yourself. Answers are shared below.

5. Find the missing number in the following number series:
17, 24, ? , 36, 42, 44
a. 25
b. 26
c. 28
d. 32
e. 38

6. What should come at the place of question mark (?) in the following number series?
70, 105, 158, 237, ?, 510
a. 315
b. 298
c. 296
d. 351
e. 397

7. What should come at the place of question mark (?) in the following number series?
4, 12, 60, ? , 3780, 41580

a. 485
b. 465
c. 420
d. 492
e. 482

8. What should come at the place of question mark (?) in the following number series?
3, 4, 9, 32, ? , 924

a. 165
b. 155
c. 185
d. 175
e. None of these

9. What should come at the place of question mark (?) in the following number series?
221, 109, 53, 25, 11, ?
a. 6
b. 4
c. 8
d. 10
e. 15

10. What should come at the place of question mark (?) in the following number series?
649.6875, 433.125, 173.25, 49.5, ?, 2

a. 13
b. 10
c. 11
d. 15
e. 9

Mock test papers, online test series for IBPS/SBI PO & Clerk are available, click Online banking classes for details.
ANSWERS
1. b
2. a
3. d
4. a
5. c
6. d
7. c
8. b
9. b
10. c

For more topics, video lectures, SBI Clerk online classes register with takshilalearning. We provide online study material, bank coaching classes and test series for your better preparation visit www.takshilalearning.com .

 

For a Free Demo call @ +91-88009-99280 or fill the
form for any other details:

 

March 13, 2018

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-17 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Login