Profile Photo

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part – 65

Online Reasoning Quiz For IBPS PO , SBI , SSC : Part - 64

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI & SSC

This Reasoning Quiz contains 10 questions from all the important topics questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 5 minutes time.

 

Ques1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Cell : Cytology:: Birds: ?
a. Odontology
b. Mycology
c. Ornithology
d. Etymology

Ans. Ornithology

Explanation: Cytology is the branch of biology concerned with the structure and function of plant and animal cells. Similarly, Ornithology is the scientific study of birds.

 

Ques2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

2:10 :: 26:?

  1. 50
    b. 36
    c. 42
    d. 20

Ans. 50

Explanation: 2: 10 —-> [(1)2+1]: [(3)2+1];

Similarly, 26: ? ———-> [(5)2+1]: [(7)2+1];

Hence, the correct answer will be (7)2+1 = 50

 

Ques3. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 

  1. EHJ
    b. JML
    c. PSR
    d. VYX

Ans. EHJ

Explanation: All except EHJ follows the same trends-

J — (+3) —–> M —– (-1) ——-> L;

P— (+3) —–> S—– (-1) ——-> R;

V— (+3) —–> Y —– (-1) ——-> X;

While, E— (+3) —–> H— (+2) —–> J;

 

Ques4. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 

  1. Tomcat
    b. Baby
    c. Fawn
    d. Cub

Ans. Baby

Explanation: All except baby are related to the young animals.

 

Ques5. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 
a. 11
b. 17
c. 19
d. 21

Ans. 21

Explanation: All except 21 are prime numbers.

 

Ques6. Arrange the following words as per order in the dictionary.

  1. Patriot 2. Pastor 3. Patron 4. Pattern 5. Pastern
  2. 5,2,3,1,4
    b. 5,2,1,3,4
    c. 5,2,4,1,3
    d. 5,2,4,3,1

Ans. 5,2,1,3,4

Explanation: The ascending order of the given English words as per the dictionary is as follows-

Pastern (5)  > Pastor (2) > Patriot (1)> Patron (3)> Pattern(4).

 

Ques7. A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

SCD, TEF, UGH, ?, WKL

  1. CMN
    b. VJI
    c. VIJ
    d. IJT

Ans. VIJ

Explanation:  SCD ——-(+1)(+2)(+2) ———–TEF ——-(+1)(+2)(+2) ———–UGH——-(+1)(+2)(+2) ———–VIJ——-(+1)(+2)(+2) ———–WKL.

 

Ques8. A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

124, 235, 346, 457, ?

  1. 455
    b. 465
    c. 565
    d. 568

Ans. 568

Explanation: 124 ——-(+1)(+1)(+1)——–235——-(+1)(+1)(+1)——–346——-(+1)(+1)(+1)——–457——-(+1)(+1)(+1)——–568;

 

Ques9. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 

ENVIRONMENT

  1. ENTER
    b. METRE
    c. IRON
    d. MOMENTUM

Ans. MOMENTUM

Explanation: In the given word  “ENVIRONMENT”, there is no ‘U’ and 2 ‘M’ in that.

 

Ques10. If ‘BASKET’ is written as ‘TEKSAB’ how can ‘PILLOW’ be written in that code?

  1. LOWPIL
    b. WOLLIP
    c. LOWLIP
    d. WOLPIL

Ans. WOLLIP

Explanation: ‘TEKSAB’ is the reverse of ‘BASKET’. Similarly, the reverse of ‘PILLOW’ will be ‘WOLLIP’.

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation All Updated Reasoning QuizzesGet Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

Follow us on a Social media

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64Latest Online Reasoning Quiz For IBPS PO , SBI , SSC : Part - 64

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag- Online Reasoning Quiz For SBI PO / Online Reasoning Quiz IBPS PO / Latest Reasoning Quiz For Alphabetical Series/  Online Reasoning Quiz For Number Series / Reasoning Quiz For Blood Relation / Online Reasoning Quiz For the arrangement of symbols digits and letters/ Online Reasoning Quiz / Online Reasoning Quiz For SBI PO

 

August 31, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login