Profile Photo

REASONING ABILITY QUESTION ANSWER FOR SSC CHSL , SBI , IBPS CLERK & PO : PART – 96

REASONING ABILITY QUESTION ANSWER FOR SSC CHSL , SBI , IBPS CLERK & PO

REASONING ABILITY QUESTION ANSWER

This Reasoning quiz contains 15 questions that have recently been asked in SSC and Banking examinations and it’s very important you should be aware of the pattern of question and the level of difficulty asked in these exams. Do attempt the quiz in time bound manner and share your scores in the comment box section.

 

Q1. There is a family of five members: K, L, M, N and O. Among them, there is one married couple. O is unmarried and is the brother of K. N is the sister of O. M is the only married female and the mother of N. L and O are the only males in the group. Who is the father of K?
(a) K
(b) L
(c) M
(d) N
Correct Answer: L

 

Q2. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.
(a) Penury
(b) Indigence
(c) Plenty
(d) Destitution
Correct Answer: Plenty

 

Q3. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.
40, 37, 43, 34, 46, ?
(a) 21
(b) 28
(c) 61
(d) 31
Correct Answer: 31

 

Q4. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Ministers: Council :: Sailors: ?
(a) Sea
(b) Captain
(c) Crew
(d) Ship
Correct Answer: Crew

 

Q5. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?
12 + 81 – 27 x 9 ÷ 3 = 36
(a) ÷ and x
(b) + and x
(c) – and ÷
(d) x and –
Correct Answer: – and ÷

 

Q6. In a certain code language, ‘DKQX’ is written as ‘WPJC’. How will ‘AFKP’ be written as in that language?
(a) ZVQL
(b) ZUPK
(c) ZUQJ
(d) ZTOK
Correct Answer: ZUPK

 

Q7. In a certain group of men and horses, the total number of legs is 14 more than twice the number of heads. How many horses are therein the group?
(a) 5
(b) 7
(c) 9
(d) 12
Correct Answer: 7

 

Q8. Select the set of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series
_m_ln_mlmnk_k_nl
(a) k, l, k, l, m
(b) l, n, k, l, n
(c) m, n, k, l, m
(d) k, n, k, l, m
Correct Answer: k, n, k, l, m

 

Q9. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements. Statements:

1. All books are magazines.
2. Some books are novels.
Conclusion:
I. Some magazines are books.                                II. No magazine is a book.
III. No novel is a magazine.                                    IV. Some novels are books.

(a) Some Conclusion II and III follow.
(b) Only Conclusion I, II and IV follow.
(c) Only conclusion I and II follow.
(d) Only conclusion I and IV follow.
Correct Answer: Only conclusion I and IV follow.

 

Q10. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.
(a) Iron
(b) Copper
(c) Silver
(d) Brass
Correct Answer: Brass

 

Directions (11-15): Box based Puzzle
Eleven boxes A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K are kept one above the other. Box G is kept at fifth position from the top. Two boxes are kept between G and H. Box D is kept just above box H. There are as many boxes above box D as below box B. Five boxes are kept between box F and box K, which is kept at one of the positions below box G. Box A is kept at one of the positions above box F. Only one box is kept between Box G and Box C. Box I is kept above box E but not just above. Box E is not kept immediately above or immediately below box C.

 

Q11. What is the position of box I?
(a) 8th from the bottom
(b) 7th from the top
(c) 3rd from the top
(d) 6th from the bottom
(e) None of these

 

Q12. How many boxes are kept between box E and Box H?
(a) Seven
(b) Six
(c) Five
(d) Four
(e) Eight

 

Q13. Which among the following statement is true regarding box J?
(a) It is 7th from the bottom
(b) Box K is placed above box J
(c) Only two boxes are kept between box B and box J
(d) It is kept just below box H
(e) All are true

 

Q14. Which of the following represents the boxes kept between boxes A and I?
(a) C, B
(b) A, K
(c) F, G
(d) J, D
(e) None of these

 

Q15. Which of the following box is kept just above box B?
(a) C
(b) K
(c) F
(d) D
(e) None of these

 

Correct Answer (11-15):
S11. Ans. (d)
S12. Ans. (b)
S13. Ans. (c)
S14. Ans. (c)
S15. Ans. (b)

 

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation All Updated Reasoning QuizzesGet Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – Online Reasoning Quiz For SBI PO / Online Reasoning Quiz IBPS CLERK / Latest Reasoning Quiz For Alphabetical Series/  Online Reasoning Quiz For Number Series / Reasoning Quiz For Blood Relation / Online Reasoning Quiz For the arrangement of symbols digits and letters/ Online Reasoning Quiz / Online Reasoning Quiz For SBI PO

 

March 31, 2020

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login

    Open chat
    1
    Whats App
    Hello , How May I Help You?
    Takshila Learning https://www.takshilalearning.com/reasoning-ability-question-answer-96 REASONING ABILITY QUESTION ANSWER FOR SSC CHSL , SBI , IBPS CLERK & PO : PART – 96
    Powered by