Profile Photo

Quant Quiz for SSC/ RAILWAYS/ DSSSB/ UPSC/ IB)– Part- 27

Quant Quiz for SSC/ RAILWAYS/ DSSSB/ UPSC/ IB)– Part- 27

Quant Quiz for SSC/ RAILWAYS/ DSSSB/ UPSC/ IB)– Part- 27

This Online Free Quant Quiz contains 15 questions on Mix topics and the topics are important for competitive exams like RAILWAYS, SSC, UPSC, IB, and DSSSB. Try to attempt this quiz in a time bound manner not taking more than 5-7 minutes in solving it.

Q1. 5% of one number (X) is 25% more than another number (Y). If the difference between the numbers is 96 then find the value of X?

(a) 90

(b) 100

(c) 92

(d) 96

Q2. The ratio of A’s age 3 years ago and B’s age 5 years ago is 4:5. If A is 4 years younger than B then what is the present age of B?

(a) 16

(b) 14

(c) 11

(d) 15

Q3. The simple interest on a certain sum at 15% per annum for 5 year is Rs1500 more to the simple interest on the same at 12% per annum for the same period. Find the sum-

(a) Rs 12000

(b) Rs12500

(c) Rs 8000

(d) Rs 10000

Q4. The total of the ages of a class of 60 girls is 900 years. The average age of 20 girls is 12 years and that of the other 20 girls is 16 years. What is the average age of the remaining girls?

(a) 14 years

(b) 15 years

(c) 16 years  

(d) 17 years

Q5. A person cover 32km downstream is 240 minutes and same person cover 48 km upstream in 1440 minutes. Then find the rate of current?

(a) 4kmph

(b) 5kmph

(c) 3kmph

(d) 2kmph

Q6. By selling an article at certain price and 170% profit is earned. If CP is 20% increased then what will be profit

(a) 130%

(b) 125%

(c) 100%

(d) 150%

Q7. A boat goes 30 km downstream and 18 km upstream in 6 hours, again it goes 40 downstream and 20 km upstream in 223 hours. Find speed of boat.

(a) 6 km/h

(b) 8 km/h

(c) 10 km/h

(d) 12 km/h

Q8. P×3/4 = Q×7/11. Find P∶Q.

(a) 33:28

(b) 21:44

(c) 44:21

(d) 28:33

Q9. Simple interest at the rate 5% of a sum of money at the end of 15 year is Rs 250 less than the sum. Find principal.

(a) Rs 1500

(b) Rs 750

(c) Rs 1000

(d) Rs 2000

Q10. Average of 17 numbers is 60, average of first 9 numbers is 64 and average of last 9 numbers is 56, find the ninth number.

(a) 50

(b) 38

(c) 42

(d) 56

Q11. If 32% of any number is 270 more than 17% of the same number, then find the number

(a) 1200

(b) 1800

(c) 1500

(d) 1400

Q12. The ratio of income of A, B and C is 3:7:4 and the ratio of their expenditure is 4:3:5 respectively. If A saves Rs 300 out of Rs 2400, find the savings of C.

(a) Rs 565

(b) Rs 570

(c) Rs 575

(d) Rs 580

Q13. P, Q and R can complete a work in 20 days, 24 days and 30 days respectively. They start working together and worked for 4 days after which P left. Q also left the work 6 days before the completion of work. In how many days, the work was completed?

(a) 16 days

(b) 14 days

(c) 15 days

(d) 12 days

Q14. A can complete a task in 15 days B is 50% more efficient than A. Both A and B started working together on the task and after few days B left task and A finished the remaining 13 of the given work. For how many days A and B worked together.

(a) 3

(b) 5

(c) 4

(d) 6

Q15. Train A completely crosses train B which is 205 m long in 16 second. If they are travelling in opposite direction and sum of speed of both are 25 m/s. then find the difference (in meter) between lengths of both trains.

(a) 5

(b) 6

(c) 8

(d) 10

SOLUTIONS:-

Sol 1. (b)

          X − Y = 96

          Y = 4, X = 100

Sol 2. (d) A = B – 4

               B = 15, A = 11

Sol 3. (d) 75% of P – 60% of P = 1500

                P = Rs. 10000

Sol 4. (d) 20(12) + 20(16) + 20x = 900

                20x = 900 − 240 − 320

                x = 17years

Sol 5. (c) Let speed of person = x km/h

                Speed of current = y km/h

                x + y = 8

                x − y = 2

                x = 5km/h, and y = 3 km/h

Sol 6. (b) Let CP = 100, Then SP = 100 + 170 = 270

                New CP = 120

                New profit = 270−120/120 × 100 =125%

Sol 7. (b) Let speed of boat = u km/h and speed of flow = v km/h

               On solving the equation, we get u = 8 km/h, and v = 2 km/h

Sol 8. (d) P/Q = 28/33 = 28:33

Sol 9. (c) Let sum of money = Rs P

                P−250=P×15×5/100

                4P−1000=3P

                P=Rs 1000

Sol 10. (c) Sum of 17 numbers = 17 × 60 = 1020

                  Sum of first 9 numbers = 64 × 9 = 576

                  Sum of last 9 numbers = 54 × 9 = 486

                  9th number = 576 + 486 – 1020 = 42

Sol 11. (b) Let number be x

                  So 32% of x – 17%

                  x = 270 x=270×100/15=1800

Sol 12. (c) Salary of A = 3x = Rs 2400, B = 7x = Rs 5600, C = 4x = Rs 3200

                  Expenditure of A, B and C = 4y, 3y & 5y respectively.

                  Saving of A is 300

                  Expenditure = 4y = (2400 – 300) = 2100, ? = 525                          

                  Expenditure of B = 3y = 1575

                  Savings of B = 4025

                  Expenditure of C = 5y = 2625

                  Savings of C = 575

Sol 13. (b) Let total work = 120 units

                  Work done in 1st four days = 4 (6+5+4) = 60 units.

                  Work done in next x days = x (5+4) = 9x units.

                  Work done in last 6 days = 6×4 = 24 units.

                    ∴ 60 + 9x + 24 = 120 ⇒ x = 4

                  So, total number of days = 4 + 4 + 6 = 14 days

Sol 14. (c) A can complete work in 15 days and B will complete work in 10 days.

                  They together will complete whole work in =15×10/25=6 days

                  A and B together worked for = 6 × 2/3= 4 days

Sol 15. (d) In 16 second distance covered by both A and B = 16 × 25 = 400 m

                  So length of A = 400 – 205 = 195

                  Required difference = 10 m

Learn more quizzes here for Railway and other Competitive exam preparation

All updates Quant Quizzes List

All Updated English Quizzes List

All Updated Reasoning Quizzes List

Online Test Series for IBPS PO

Follow us on a Social media

QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAM (IBPS PO, RAILWAY, SSC) Data Interpretation – PART- 25 QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAM (IBPS PO, RAILWAY, SSC) Data Interpretation – PART- 25 QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAM (IBPS PO, RAILWAY, SSC) Data Interpretation – PART- 25 QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAM (IBPS PO, RAILWAY, SSC) Data Interpretation – PART- 25 QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAM (IBPS PO, RAILWAY, SSC) Data Interpretation – PART- 25QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAM (IBPS PO, RAILWAY, SSC) Data Interpretation – PART- 25

Follow us on Blogarama

Call us: 8800999280/8800999284 or fill the form for any other details:

Tag- Quiz for RBI Exam, Online Quantitative Quiz, Questions on Data Interpretation,  Questions on Simplification , Online Free Quant Quiz , Quant Quiz for SSC , Free Quant Quiz

March 9, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-17 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Login