Profile Photo

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part – 66

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 66

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part – 66

This quiz contains 10 questions from all the important topics questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 5 minutes time.

 

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

Electric Current: Ampere:: Weight : ?
a. Scale
b. Kilogram
c. Commodity
d. Measurement

Ans. Kilogram

Explanation: – Second is the measurement unit of the first. Weight is measured in kilograms.

 

Q2. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

ACXZ : BDWY :: CEVX : ?
a. DFUZ
b. DFUW
c. DGUW
d. DFUV

Ans. DFUW

Explanation: – Second string is obtained in (+1)(+1)(-1)(-1) manner. Hence, the corresponding string for CEVX will be DFUW.

 

Q3. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

37 : 65 :: 50 : ?

a.75
b.79
c.82
d.87

Ans. 82

Explanation: – 37= 6*6+1; 65= 8*8+1; 50 = 7*7+1; since, the squared number is +2 from the previous squared number. Hence, the required number= 9*9+1=82.

 

Q4. Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

  1. Thermometer
    b. Barometer
    c. Diameter
    d. Hygrometer

Ans. Diameter

Explanation: – All except diameter are the instrument to measure the physical quantities.

 

Q5. Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
a. JF
b. UQ
c. PL
d. XS

Ans. XS

Explanation: – In the above options, second character is (-4) from the first character.

 

Q6. Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

  1. 46-52
    b. 56-62
    c. 66-72
    d. 76-84

Ans. 76-84

Explanation: – The difference between the pairs of numbers is 6 except 76-84, which is 8.

 

 

Q7. Arrange the following words as per their order in the dictionary

  1. Embody
  2. Embrace
  3. Embitter
  4. Emblem
  5. Embroidery
  6. 3, 4, 2, 5, 1
    b. 4, 2, 5, 1, 3
    c. 4, 1, 2, 5, 3
    d. 3, 4, 1, 2, 5

Ans. 3, 4, 1, 2, 5

Explanation: – The word will be in the following order in the English dictionary-

Embitter> Emblem> Embody> Embrace> Embroidery.

Q8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

CBA, FED, IHG, LKJ,?
a. PRT
b. VUT
c. ONM
d. ZYX

Ans. ONM

Explanation: – if we reverse the order of each string in the problem series, then-

ABC, DEF, GHI, JKL, MNO; hence, the correct answer will be ONM.

 

Q9. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

6, 12, 36, 144, 720, 4320,?

  1. 30420
    b. 30240
    c. 31240
    d. 32240

Ans. 30240

Explanation: – The series is a result of successive multiplication of 3, 4, 5, and 6 with the previous number. Hence, the required number will be 4320*7= 30240.

 

Q10. Introducing a woman, a man said “Her mother is the only daughter of my mother-in-law”. How is the man related to the woman?
a. Son
b. Brother
c. Husband
d. Father

Ans. Father

Explanation: – Considering the statement, the pointed woman’s mother will be his wife. Hence, the relationship between man and the woman will be as Father-Daughter.

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation All Updated Reasoning QuizzesGet Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

Follow us on a Social media

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64Latest Online Reasoning Quiz For IBPS PO , SBI , SSC : Part - 64

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag- Online Reasoning Quiz For SBI PO / Online Reasoning Quiz IBPS PO / Latest Reasoning Quiz For Alphabetical Series/  Online Reasoning Quiz For Number Series / Reasoning Quiz For Blood Relation / Online Reasoning Quiz For the arrangement of symbols digits and letters/ Online Reasoning Quiz / Online Reasoning Quiz For SBI PO

September 4, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login