Profile Photo

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, IBPS , SSC : Part – 68

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, IBPS , SSC : Part - 68

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, IBPS , SSC

This reasoning quiz contains 10 questions from all the important topics questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 5 minutes time.

Q1. 12 : 72 : : 8 : ?

  1. a) 36
  2. b) 32
  3. c) 38
  4. d) 40

Ans. (b)

Explanation: 72 = 12*(12/2);

The required answer = 8*(8/2) = 32;

 

Q2. FIG: EGHJFH :: BIN:?

  1. a) ACJHMO
  2. b) CAHJMOC
  3. c) CAJHOM
  4. d) ACHJMO

Ans. (d)

Explanation: In the first couplet, F —> EFG; I—> HIJ; G—-> FGH;

Similarly, BIN ———–> ACHJMO

 

Q3. 6 : 42 : : 7 : ?

  1. a) 48
  2. b) 40
  3. c) 56
  4. d) 52

Ans. (c)

Explanation: 42 = 6*(6+1); similarly, the required answer = 7*(7+1) = 56;

 

Q4. Garbage: Hose :: Gangue:?

  1. a) Factory
  2. b) Drugs
  3. c) Office
  4. d) Ore

Ans. (d)

Explanation: Garbage is wasted or spoiled food and Hose is a flexible tube conveying water/other liquids. Similarly, Gangue is the commercially valueless material in which ore is found.

 

Q5. DBU: EEZ :: CJH: ?

  1. a) DMN
  2. b) DNM
  3. c) DNN
  4. d) DMM

Ans. (d)

Explanation: DBU —— (+1) (+3) (+5) ————- EEZ;

CJH—— (+1) (+3) (+5) ————- DMM.

Directions for question nos. 6 to 10, find the odd word / letters / number from the given alternatives.

Q6.

  1. a) Lawyer
  2. b) Legislator
  3. c) Mayor
  4. d) Governor

Ans. (a)

Explanation: All except lawyer are government officials. Hence, option (a.) is the correct answer.

 

Q7.

  1. a) Acute
  2. b) Parallel
  3. c) Right
  4. d) Obtuse

Ans. (b)

Explanation: All except parallel are types of angles. Hence, option (b.) is the correct answer.

 

Q8.

  1. a) 50
  2. b) 120
  3. c) 37
  4. d) 145

Ans. (c)

Explanation: All except 37 are divisible by 5.

 

Q9.

  1. a) B S
  2. b) E V
  3. c) D X
  4. d) I Z

Ans. (c)

Explanation: All except DX have relative distance of 17 in the English dictionary.

 

Q10.

  1. a) OKHA
  2. b) PERU
  3. c) ERKU
  4. d) ANDI

Ans. (b)

Explanation: All except PERU have two vowels at starting and ending position.

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation All Updated Reasoning QuizzesGet Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

Follow us on a Social media

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64Latest Online Reasoning Quiz For IBPS PO , SBI , SSC : Part - 64

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – Online Reasoning Quiz For SBI PO / Online Reasoning Quiz IBPS PO / Latest Reasoning Quiz For Alphabetical Series/  Online Reasoning Quiz For Number Series / Reasoning Quiz For Blood Relation / Online Reasoning Quiz For the arrangement of symbols digits and letters/ Online Reasoning Quiz / Online Reasoning Quiz For SBI PO

September 9, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login