Profile Photo

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, IBPS , SSC : Part – 67

Online Reasoning Quiz For IBPS PO , SBI , SSC : Part - 64

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, IBPS , SSC

This reasoning quiz contains 10 questions from all the important topics questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 5 minutes time.

 

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Psychology: Human Being:: Ornithology : ?

  1. Birds
    b. Volcanoes
    c. Insects
    d. Reptiles

Ans. (a)

Explanation: Psychology is the scientific study of the human mind and its functions, whereas Ornithology is the scientific study of birds.

 

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

EGIK: FHJL:: MOQS : ?

  1. LNOQ
    b. NPRT
    c. KMOQ
    d. NRPT

Ans. (b)

Explanation: EGIK ——— (+1) (+1) (+1) (+1) ————> FHJL;

MOQS ————– (+1) (+1) (+1) (+1) ———-> NPRT;

 

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

147: 741:: 869: ?

  1. 896
    b. 968
    c. 689
    d. 986

Ans. (b)

Explanation: 741 is the reverse arrangement 147. Similarly, the reverse arrangement of 869 will be 968.

 

Q4. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

  1. Herb
    b. Flower
    c. Tree
    d. Shrub

Ans. (b)

Explanation: All except the flower are rooted in ground.

 

Q5. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

  1. JKLM
    b. NOPQ
    c. RSTU
    d. VWXZ

Ans. (d)

Explanation:  All except VWXZ are the combination of consecutive letters.

 

Q6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

  1. (85, 136)
    b. (34, 85)
    c. (102, 153)
    d. (63, 162)

Ans. (d)

Explanation: (85, 136) == (5 x 17, 8 x 17);

(34, 85) == (2 x 17, 5 x 17);

(102, 153) == (6 x 17, 9 x 17);

(63, 162) == (7 x 9, 9 x 9 x 2);

All except (63, 162) have HCF of 17.

 

Q7. Arrange the following words as per order in the dictionary

  1. Organ
    2. Origin
    3. Orient
    4. Organic
    5. Organize
  2. 1, 5, 3, 4, 2
    b. 1, 5, 4, 2, 3
    c. 1, 4, 5, 3, 2
    d. 1, 4, 5, 2, 3

Ans. (c)

Explanation: The logical order of the given words will be as follows-

Organ > Organic > Organize > Orient > Origin;

 

Q8. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

_sr_tr_srs_r_srst_

  1. ttssrr
    b. tsrtsr
    c. strtrs
    d. tstttr

Ans. (d)

Explanation: After studying the above given pattern, we can deduce the following inferences-

‘srs’ is suffixed by ‘t’ and it implies ‘srst’ is suffixed with ‘r’. No ‘rr’ and ‘ss’ combination is allowed as there is no such combination. Hence, the correct sequence will be-(t)  sr   (s)   tr  (t)   srs  (t)   r  (t)   srst   (r).

 

Q9. Find the missing number in the following series:

43, 172, 86, 344, ?

  1. 172
    b. 258
    c. 129
    d. 430

Ans. (a)

Explanation: The alternate numbers in the given series are in the multiple of 2.

Hence, the next number will be = 86 * 2= 172;

 

Q10. ‘A’ is the sister of ‘B’. ‘B’ is married to ‘D’. ‘B’ and ‘D’ have a daughter ‘G’. How is ‘G’ related to ‘A’?

  1. Sister
    b. Daughter
    c. Niece
    d. Cousin

Ans. (c)

Explanation: G will be equal of the daughter to A. Hence, the correct answer will be ‘niece’.

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation All Updated Reasoning QuizzesGet Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

Follow us on a Social media

Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64 Latest Online Reasoning Quiz For SBI PO, SBI , SSC : Part - 64Latest Online Reasoning Quiz For IBPS PO , SBI , SSC : Part - 64

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – Online Reasoning Quiz For SBI PO / Online Reasoning Quiz IBPS PO / Latest Reasoning Quiz For Alphabetical Series/  Online Reasoning Quiz For Number Series / Reasoning Quiz For Blood Relation / Online Reasoning Quiz For the arrangement of symbols digits and letters/ Online Reasoning Quiz / Online Reasoning Quiz For SBI PO

September 6, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login