Profile Photo

Online English quiz for SSC CGL , CHSL , RRB , IBPS PO & CLERK – PART : 56

Online English quiz for SSC CGL , CHSL , RRB , IBPS PO & CLERK - PART : 56

Online English quiz for SSC CGL , CHSL , RRB , IBPS PO & CLERK

This english quiz contains 10 questions from all the important topics like Synonym / Antonym, Error Detection, Fill in the blanks questions from which you can expect in upcoming SSC and Railway exams.

 

Ques1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.

RECEPTACLE

  1. COMPARTMENT
    b. HOLE
    c. CONTAINER
    d. FUNNEL

Ans. CONTAINER

Explanation: Receptacle is used for an object or space used to contain something.

 

Ques2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word.

VANITY

  1. PRIDE
    b. LOVE
    c. COURAGE
    d. HUMILITY

Ans. HUMILITY

Explanation: Vanity means “excessive pride in or admiration of one’s own appearance or achievements”. Hence, it’s opposite will be Humility.

 

Ques3. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

  1. Acquisision
    b. Acqiusition
    c. Acquisition
    d. Acquisetion

Ans. Acquisition

Explanation: Acquisition word is used for an asset or object bought or obtained, while others are meaningless and non-existent in English Dictionary.

 

Ques4. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)

  1. A
    b. B
    c. C
    d. D

Ans. C

Explanation: The correct sentence formation will be-“If you permit me to speak the truth, I shall state without hesitation that you have made a mistake.”

 

Ques5. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

I succeeded persuading him (A) / to come with me (B) / only after hours of argument (C) / No Error (D)

  1. A
    b. B
    c. C
    d. D

Ans. A

Explanation: The correct sentence formation will be-“I succeeded in persuading him to come with me only after hours of argument.”

 

Ques6. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Vermin (A) / does much harm (B) / to crops (C) / No Error (D)

  1. A
    b. B
    c. C
    d. D

Ans. B

Explanation: The correct sentence formation will be-“Vermin do much harm to crops.”

 

Ques7. The sentence given with blank is to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative.

Light is _____ than sound.

  1. faster
    b. more faster
    c. sounder
    d. lighter

Ans. faster

Explanation: than is used after the comparative degree of verb. Hence, the correct sentence will be-“Light is faster than sound.”

 

Ques8. The sentence given with blank is to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative.

The man _____ for the purpose never did what was expected of him.

  1. supplied
    b. favoured
    c. employed
    d. cited

Ans. employed

Explanation: ‘Employed’ is the most suited word here. Hence, the sentence after completion will be-“The man employed for the purpose never did what was expected of him.”

 

Ques9. The sentence given with blank is to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative.

There was a serious _____ between the two brothers.

  1. altercation
    b. alteration
    c. aberration
    d. altieration

Ans. altercation

Explanation: Altercation stands for a noisy argument or disagreement. Hence, it is the most appropriate word to be used here.

 

Ques10. In the question, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

To give oneself airs

  1. Space to breathe
    b. Time
    c. Acting strange
    d. Behaving arrogantly

Ans. Behaving arrogantly

Explanation: ‘To give oneself airs’ idiom is used when one assume a pretentious or self-aggrandizing attitude.

Learn English Quiz for Competitive Exam (SBI ,IBPS PO & Clerk : PART 47) here. Get Online Coaching for SSC , Online Banking Classes for RRB , SBI , IBPS PO and CLERK at Takshila Learning.

 

Follow us on a Social media
Online English quiz for SSC CGL , CHSL & IBPS RRB - PART : 49 Online English quiz for SSC CGL , CHSL & IBPS RRB - PART : 49 Online English Quiz for IBPS RRB , SBI & SSC - PART : 45 Online English Quiz for IBPS RRB , SBI & SSC - PART : 45 Online English Quiz for IBPS RRB , SBI & SSC - PART : 45

Follow us on Blogarama

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 Or fill the form for any other details:

Important Tags : Free English Quiz for SSC / Free English Quiz / Free English Quiz for IBPS / English Quiz for IBPS RRB / English Quiz / Online English Quiz for IBPS PO / Online English Quiz for IBPS CLERK / Online English Quiz for SBI PO / Online English Quiz for SBI CLERK / Online English Quiz for SSC / English Quiz for SSC / Free English quiz for SSC CGL

September 7, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login