Profile Photo

Online English quiz for IBPS, SSC CGL , CHSL & RRB – PART : 53

Online English quiz for IBPS, SSC CGL , CHSL & RRB - PART : 53

Online English quiz for IBPS, SSC CGL , CHSL & RRB

This english quiz contains 10 questions from all the important topics like Synonym / Antonym, Error Detection, Fill in the blanks questions from which you can expect in upcoming SSC and Railway exams.

 

Q1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.

COPIOUS
a. VAST
b. IDENTICAL
c. PLENTIFUL
d. MESSY

Ans. PLENTIFUL

Explanation:-‘Copious’ is used for ‘abundance in supply & quantity’.

 

Q2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word.

EXTRANEOUS

  1. UNUSUAL
    b. DISPIRITED
    c. RELEVANT
    d. INTRUSIVE

Ans. RELEVANT

Explanation:-‘Extraneous’ is used for ‘something irrelevant to the subject being dealt with’. Hence, the opposite to this will be ‘Relevant’.

 

Q3. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

  1. discripency
    b. discripancy
    c. discrepancy
    d. descripancy

Ans. discrepancy

Explanation:-‘Discrepancy’ stands for ‘a lack of compatibility or similarity between two or more facts’.

 

Q4. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

The Statesman has (A) / the larger circulation of any (B) / English dailies. (C) / No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D

Ans. B

Explanation: – superlative degree of large should be used instead of comparative degree.

 

Q5. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

A period of six years (A)/ have elapsed (B)/ since I last saw her. (C)/No Error (D)
a. A
b. B
c. C
d. D

Ans. B

Explanation: – The correct sentence will be- “ A period of six years had elapsed since I last saw her.”

 

Q6. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

For several years now(A)/my newspaper agent has been spelling(B)/my name in correctly.(C)/No Error(D)
a. A
b. B
c. C
d. D

Ans. D

Explanation: – The sentence has no issue with grammar and syntax.

 

Q7. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

One of the reasons the impressionists caused such a scandal was __________ their colors were too bright.

  1. because of which
    b. due to
    c. because
    d. of

Ans. because

Explanation: – The second one expresses the reason for the first one. Hence, the appropriate connective here will be ‘because’.

 

Q8. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

She must sometimes __________ to run away.

  1. has wanted
    b. have wanted
    c. having want
    d. has want

Ans. have wanted

Explanation: – The sentence contains ‘must’, which is always followed with ‘have’. Hence, the correct sentence will-“She must sometimes have wanted to run away.”

 

Q9. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The bank decided to ___________ them the money as they were reliable clients.

  1. let
    b. lend
    c. borrow
    d. lease

Ans. lend

Explanation: – The verb ‘lend’ is the most suitable for banks because banks usually give loans to its clients instead of letting, borrowing, and leasing.

 

Q10. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Smooth ruffled feathers.
a. Comb untidy hair
b. Make people feel less offended
c. Tousle someone’s hair
d. Stroke a pet animal

 

Ans. Make people feel less offended

Learn English Quiz for Competitive Exam (SBI ,IBPS PO & Clerk : PART 47) here. Get Online Coaching for SSC , Online Banking Classes for RRB , SBI , IBPS PO and CLERK at Takshila Learning.

 

Follow us on a Social media
Online English quiz for SSC CGL , CHSL & IBPS RRB - PART : 49 Online English quiz for SSC CGL , CHSL & IBPS RRB - PART : 49 Online English Quiz for IBPS RRB , SBI & SSC - PART : 45 Online English Quiz for IBPS RRB , SBI & SSC - PART : 45 Online English Quiz for IBPS RRB , SBI & SSC - PART : 45

Follow us on Blogarama

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 Or fill the form for any other details:

Important Tags : Free English Quiz for SSC / Free English Quiz / Free English Quiz for IBPS / English Quiz for IBPS RRB / English Quiz / Online English Quiz for IBPS PO / Online English Quiz for IBPS CLERK / Online English Quiz for SBI PO / Online English Quiz for SBI CLERK / Online English Quiz for SSC / English Quiz for SSC / Free English quiz for SSC CGL

September 3, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login