NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

NCERT Solutions for Chapter 6 Science Class 10

NCERT Books Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes is the first stepping stone for a student in the competitive world. With the introduction of the CBSE Board Exam for class 10 a few years back, this has become an important gateway for a student as based on the results of class 10th a student selects his future stream of Science, Commerce, or Arts.

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

Takshila Learning provides you with detailed and well explained NCERT Solutions for Class 10 of each chapter of each subject for NCERT Class 10. These NCERT Solutions help you to easily understand every concept so that you can score high in your CBSE Class 10 Board Exams.

Below you can find the NCERT solution for Class 10th Science. You can get a Solution for the all-important question of “Chapter 6 Class 10th Science Life Processes”

Ques 1: Why is the diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multi-cellular organism like Humans?

Answer: Multi-cellular organism has complex body structures with specialized cells and tissues to perform various necessary functions of the body. Diffusion is a slow process and since each cell are not in direct contact with the environment so, the simple diffusion cannot meet the oxygen requirements of all these cells.

 

 

Ques 2: What criteria do we use to decide whether something is alive?

Answer: To decide whether a living organism is alive or dead, we primarily focus on the fundamentals of life processes like nutrition, respiration, excretion, transportation, control and coordination, growth and reproduction. Since none of the non-living organism has these processes thus, any organism showing these processes is alive.

 

 

Ques 3: What are the outside raw materials used by an organism?

Answer: The outside raw materials used by an organism are food, oxygen and water. It depends largely on the complexity of that organism and its environment.

 

 

Ques 4: What processes would you consider essential for maintaining life?

Answer: Fundamental life process such as Respiration, digestion, transportation, circulation and excretion are essential for maintaining life.

 

 

 

Intext Question (set 2)

Page no.101

 

Ques 1: What are the differences between autotrophic nutrition and heterotrophic nutrition?

Answer:

Autotrophic Nutrition Heterotrophic Nutrition
Food is synthesized from simple inorganic raw materials such as co2 and water Food is obtained directly or indirectly from the autotrophs
Chlorophyll is required for food preparation Chlorophyll is not required for food.
Food can be prepared only during day. Food can be obtained all the time
All green plants and some bacteria have this type of nutrition. All animals and fungi have this type of nutrition

 

 

Ques 2: Where do plants get each of the raw materials required for photosynthesis?

Answer: Following are the raw materials required for photosynthesis:

  • Carbon dioxide– Plants get carbon dioxide from the atmosphere through stomata.
  • Water– Roots absorb water from the soil and transport it to the leaves.
  • Sunlight– Chlorophyll and other green parts of the plants absorbs the sunlight.

 

 

Ques 3: What is the role of acid in our stomach?

Answer: The hydrochloric acid creates an acidic medium. The acidic medium is required by enzyme pepsinogen to be converted to pepsin, which is a protein digesting enzyme. HCL is also responsible in protection from various microorganism and diseases.

 

 

Ques 4: What is the function of digestive enzymes?

Answer: Digestive enzyme such as amylase, lipase, pepsin and trypsin help in breaking down complex food particle into simple ones. These simple particles can be easily absorbed by the blood and transported to all the cells of the body.

 

Ques 5: How is the small intestine designed to absorb digested food?

Answer: The small intestine has finger like projection known as Villi. These villi increase the surface volume for food absorption. These Villi has many blood vessels that absorbs the digested food and carry it to the bloodstream and though the bloodstream to other cells of the body.

 

 

 

Intext question (set 3)

Page no. 105

 

Ques 1: What advantage over an aquatic organism does a terrestrial organism have with regard to obtaining oxygen for respiration?

Answer: Terrestrial organism takes up oxygen from the atmosphere whereas Aquatic animal obtains dissolved oxygen from the water. The atmosphere has more oxygen as compared to water. Thus, Aquatic animals needs adaptations for gaseous exchange but terrestrial organism do not need such adaptions.

 

 

Ques 2: What are the different ways in which glucose is oxidized to provide energy in various organisms?

Answer: Firstly Glucose (6 carbon molecule) is broken in the cytoplasm of cells of all organism. This process yields a 3 Carbon molecule compound called pyruvate.

Further break down pyruvate takes place in different manners in different organisms.

 

 

Ques 3: How is oxygen and carbon dioxide transported in human beings?

Answer:

  • Transport of Oxygen – The respiratory pigments(hemoglobin) present in the Red Blood Cells (RBC) takes the oxygen from air to lungs and thus carry oxygen to the tissues.

 

  • Transport of Carbon Dioxide– Co2 is more soluble in water. Hence, it is mostly transported from body tissues in the dissolved form in our blood plasma to lungs where it diffuses from blood to air in the lungs and then expelled from nostrils.

 

 

Ques 4: How are the lungs designed in human beings to maximize the area for exchange of gases?

Answer: Lungs contain millions of alveoli that provide a surface for exchange of gases.

The wall of alveoli contains an extensive network of blood vessels. By lifting our ribs and diaphragm, the chest cavity becomes spacious. Air is sucked from the lungs and alveoli. The oxygen from the breath diffuses into the blood, and carbon dioxide from the blood, brought by the body, diffuses out into the air.

 

Intext Question (set 4)

Page no. 110

 

Ques 1: What are the components of transport system in human beings? What are the functions of these components?

Answer: The main components of transport system in human beings are Heart, blood and blood vessels.

Functions of these components:

Heart: It pumps oxygenated blood throughout the body. It receives deoxygenated blood from various parts of the body and send this impure blood to lungs for oxygenation.

Blood: It helps in transportation of oxygen, nutrients, carbon dioxide and nitrogenous waste.

Blood vessels(arteries, veins and capillaries): It carries blood from either way, from heart to various organs or from various organs to heart.

 

 

Ques 2: Why is it necessary to separated oxygenated and deoxygenated blood in mammals and birds?

Answer: Mammals and birds are warm blooded animals. They remain warm irrespective of the atmosphere temperature. More energy is required to balance the temperature, which requires lots of oxygen. Hence it is important for mammals and birds to separate Oxygenated and deoxygenated blood.

 

Ques 3: What are the components of transport system in highly organized plants?

Answer: There is two type of conducting tissues in highly organized plants: Xylem and Phloem.

Xylem conducts water and minerals obtained from the soil through the roots to rest of the plants.

Phloem transports food material from leaves to different parts of the plants body.

 

Ques 4: How is water and minerals transported in plants?

Answer: Xylem cells transports water and minerals from the soil to the leaves, The xylem cells of root system and leaves are interconnected to form a conducting channel that reaches all part of the plant.

An osmotic pressure is formed, and water and minerals are transported from one cell to the other cell due to osmosis. The continuous loss of water takes place due to transpiration. Because of transpiration, a suction pressure is created, as a result of which water is forced into the xylem cells of the roots.

 

Ques 5: How is food transported in plants?

Answer: Phloem transports food materials from the leaves to various parts of the plants. The transportation of food in phloem is achieved by utilizing energy from ATP which helps in creating osmotic pressure that transports food from the area of high concentration to low concentration.

 

 

 

Intext Question (set 5)

Page no.112

 

Ques 1: Describe the structure and functions of nephrons.

Answer: The filtering unit of kidneys is known as nephrons. Each kidney possesses a large number of nephron (1-1.5 million). The main components of the nephrons are glomerulus, bowman’s capsule and a long renal tubule.

 

 

Functions of Nephrons:

  • The blood enters the kidney through the renal artery, which branches into many capillaries associated with the glomerulus.
  • The water and solute are transported to the nephron at bowman’s capsule.
  • In a proximal tubule some substances such as amino acids, glucose and salts are selectively reabsorbed and unwanted molecules are added in the urine.
  • The filtrate the moves down into the loop of Henle, where more water is absorbed.
  • From here the filtrate move upwards into the distal tubule and finally to the collecting duct. Collecting duct collects urine from many nephrons.
  • The urine formed in each kidney enters a long tube called ureter. It gets transported to the urinary bladder and then into the urethra.

 

 

Ques 2: What are the methods used by plants to get rid of excretory products?

Answer: Plants get rid of excess of water by transpiration. Waste materials may be stored in the cell vacuoles or as gum and resin especially in old xylem. It is also stored in the leaves that falls off.

 

Ques 3: How is the amount of urine produced regulated?

Answer: The amount of urine produced depends on the amount of excess water and dissolved wastes present in the         body. Some other factors such as habitat of an organism and hormones such as Anti Diuretic Hormone (ADH) also regulates the amount of urine produced.

 

 

 

Exercise Questions:

Page no. 113.

 

Ques 1: The kidney in human beings is part of the system for

  • Nutrition
  • Respiration
  • Excretion
  • Transportation

Answer: (c) Excretion

 

 

Ques 2: The xylem is responsible for

  • Transport of water
  • Transport of food
  • Transport of amino acid
  • Transport of oxygen

Answer: (a) transport of water

 

 

Ques 3: The autotrophic mode of nutrition requires

  • Carbon dioxide and water
  • Chlorophyll
  • Sunlight
  • All of the above

Answer: (d) all of the above

 

 

Ques 4: The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in

  • Cytoplasm
  • Mitochondria
  • Chloroplast
  • Nucleus

Answer: (b) Mitochondria

 

 

Ques 5: How are the fats regulated in our bodies? Where does this process takes place?

Answer: Fats are present in the form of large globules in the small intestine. The small intestine receives the secretions from the liver and the pancreas. The bile salts (from the liver) break down the large fat globules into smaller globules so that pancreatic enzyme lipase can easily act on them. This is referred to as emulsification of fats. This process takes place in small intestine.

 

 

Ques 6: What is the role of saliva in digestion of food?

Answer: Saliva moistens the food for easily following. It contains a digestive enzyme called salivary amylase, which breaks down the starch into sugar.

 

 

Ques 7: What are the necessary conditions for autotrophic nutrition and what are its by-products?

Answer: Autotrophic nutrition takes place through process of photosynthesis, carbon dioxide, water, chlorophyll pigment and sunlight are the necessary conditions required for autotrophic nutrition. Carbohydrates (food) and oxygen are the bby-products of photosynthesis.

 

 

Ques 8: What are the differences between aerobic and anaerobic respiration? Name some organisms that are uses the anaerobic mode of respiration?    

Answer:

Aerobic respiration Anaerobic respiration
It occurs in the presence of oxygen It occurs in the absence of oxygen
It involves the exchange of gases between the organism and the outside environment Exchange of gases is absent
It occurs in cytoplasm and mitochondria It occurs only in cytoplasm
It always releases carbon dioxide and water End products vary

 

 

Ques 9: How are the alveoli designed to maximize the exchange of gases?

Answer: Alveoli provides a surface for the exchange of gases. An extensive network of blood vessels is present in the wall of alveoli. By lifting our ribs and flatten the diaphragm, the chest cavity becomes spacious. Air is sucked into the lungs and alveoli. The oxygen from the breath, diffuses into the blood, and carbon dioxide from the blood brought by the body diffuses into the air.

 

 

Ques 10: What would be the consequences of a deficiency of hemoglobin in our bodies?

Answer: Hemoglobin is the respiratory pigment that transports oxygen to the body cells for cellular respiration. Therefore, deficiency of hemoglobin in blood can affect the oxygen supplying capacity of blood. This can lead to deficiency of oxygen in the blood cells. It can also leads to a disease called anemia.

 

 

Ques 11: Describe double circulation in human beings. Why is it necessary?

Answer: During a single cycle blood goes twice in the heart which is known as double circulation. It is necessary in human being to separate oxygenated and deoxygenated blood because this makes their circulatory system is more efficient and helps in maintaining constant body temperature.

 

 

Ques 12: What are the difference between the transport of materials in Xylem and Phloem?

Answer:

                   Xylem                        Phloem
Xylem tissue helps in transport of water and minerals Phloem tis sue helps in transport of food
Water is transported upward from roots to all plant parts Food is transported in both upward and downward directions
Transport in xylem cells occurs with the help of simple physical forces such as transpiration pull Transport in phloem requires energy in the form of ATP.

 

 

 

Ques 13: Compare the functioning of alveoli in the lungs and nephrons in the kidney with respect to their structure and functioning.

Answer:

                     Alveoli

 

                 Nephrons

 

  Structure            Structure
Alveoli are tiny balloon like structures present inside the lungs Nephrons are tubular structures present inside the kidneys
The walls of the alveoli are one cell thick and it contain an extensive network of blood capillaries Nephrons are made of glomerulus, bowman’s capsule, and a long renal tube.
Function

 

Function
The exchange of oxygen and carbon dioxide takes place between the blood of the capillaries that surround the alveoli and the gases present in the alveoli The blood enters the kidneys through the renal artery. The blood is entered and the nitrogenous waste in the form of urine is collected by collecting duct.
Alveoli are the site of gaseous exchange Nephrons are the basic filtering unit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Book free Demo Class
for CBSE/ICSE  Board Online Tuition Class

Fill the form for more details.

live-class-for-your-child
boast-your-board

Book free Demo Class
for CBSE/ICSE  Board Online Tuition Class

Fill the form for more details.

Important Tags : NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes / NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 / Chapter 6 Class 10th Science / Chapter 6 Science Class 10 / Life Process Class 10th NCERT Solutions / Class 6 Science Chapter 10 Question Answer / Life Processes Class 10

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
© 2021-22 Takshila Learning. All Rights Reserved.
Request Callback
close slider
For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.