(GS quiz) General Science Questions For SSC Exams – Part : 18

(GS quiz) General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams - Part : 17

(GS quiz) General Science Questions For SSC Exams

This GS quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography, Economics questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. GS is an important marks scoring section especially if you are preparing for SSC CGL/ CHSL/ MTS/ CPO, Railway Group D/ NTPC exams. All these questions have been taken from previous year papers. We at Takshila Learning provides quizzes and blogs for practice and revision of concepts on regular basis, so if you are preparing for SSC / Railway exams, then you must solve these quizzes and share your scores in the comment box section.

 

Q1 – The SI unit of acceleration is _______________.

1) m/s2
2) m/s
3) s/m
4) s/m2

Correct Answer: m/s2

 

Q2 – The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called ___________.

1) Electroplating
2) Galvanisation
3) Rusting
4) Crystallisation

Correct Answer: Electroplating

 

Q3 – India is the ______ largest country in the world.

1) 3rd
2) 5th
3) 7th
4) 9th

Correct Answer: 7th

 

Q4 – Majuli, the largest river island in the world is located in
1) Tripura
2) Nagaland
3) Arunachal Pradesh
4) Assam

Correct Answer:  Assam

 

Q5 – The sliding friction is _______________ than the static friction.

1) Double
2) Same
3) Greater
4) Smaller

Correct Answer: Smaller

 

Q6 – The Indian Passport was ranked _____ in the ‘Global Passport Index Report 2019’.
1) 67th
2) 69th
3) 73rd
4) 77th

Correct Answer: 67th

 

Q7 – The highest railway station in India is located in the state of _____. 
1) Sikkim
2) Assam
3) West Bengal
4) Uttarakhand

Correct Answer: West Bengal

 

Q8 – Who was the first woman judge of the Delhi High Court?
1) Ruma Pal
2) Leila Seth
3) Anna Chandi
4) Sujata Manohar

Correct Answer: Leila Seth

 

Q9 – Which is the only train which runs between Kolkata and Dhaka?

1) Dosti Express
2) Maitree Express
3) Bangla Express
4) Padma Express

Correct Answer: Maitree Express

 

Q10 – The Banking Regulation Act was passed in India in _____.
1) 1949
2) 1951
3) 1963
4) 1968

Correct Answer: 1949

 

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation. Get Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams - Part : 12 General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams - Part : 12 General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz / science gk questions / science gk question in hindi / science general knowledge questions / general science quiz questions

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
January 7, 2020

0 responses on "(GS quiz) General Science Questions For SSC Exams - Part : 18"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021-22 Takshila Learning. All Rights Reserved.
Request Callback
close slider
For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.