Profile Photo

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 4

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams

This General Science Quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 3 minutes time.

 

Q1.Which organ of human body secretes Insulin?

1) Pancreas
2) Kidney
3) Gall bladder
4) Liver

Correct Answer: Pancreas

 

Q2.If a healthy freshwater fish is placed in salt water, what will be the expected consequence?

1) The fish becomes dehydrated and dies
2) The fish becomes bloated and dies
3) The fish suffers from fungal or bacterial disease and dies
4) There is no observable effect on the fish provided there is sufficient food

Correct Answer: The fish becomes dehydrated and dies

 

Q3.Which country is known as ‘Land of Midnight Sun’?

1) Sweden
2) Norway
3) Germany
4) Finland

Correct Answer: Norway

 

Q4.Which river basin is shared by more than 10 States of India?

1) Indus
2) Brahmaputra
3) Ganges
4) Damodar

Correct Answer: Ganges

 

Q5.Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?

1) Kalhana
2) Maitreyi
3) Kalidasa
4) Panini

Correct Answer: Panini

 

Q6.What is the total strength of the Rajya Sabha?

1) 250
2) 260
3) 270
4) 280

Correct Answer: 250

 

Q7.Which of the following is done at a Stock Exchange?

1) Commodities are bought and sold at wholesale price
2) Commodities are bought and sold at retail price
3) Securities are bought and sold
4) None of these

Correct Answer: Securities are bought and sold

 

Q8.Which of the following is India’s military offensive against Pakistan in the Kargil war?

1) Operation Kargil
2) Operation LOC
3) Operation Vijay
4) Operation Success

Correct Answer: Operation Vijay

 

Q9.Who gave the title ‘Nightingale of India’ to Sarojini Naidu?

1) Jawaharlal Nehru
2) Rabindranath Tagore
3) Rajendra Prasad
4) Mahatma Gandhi

Correct Answer: Mahatma Gandhi

 

Q10.The headquarters of RBI is in 

1) Delhi
2) Kanpur
3) Mumbai
4) Nasik

Correct Answer: Mumbai
Learn more quizzes here for Competitive exam preparation Get Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL GS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz 

October 1, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login