Profile Photo

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams – Part : 8

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams

This General Science Quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 3 minutes time.

 

Q1. Companion cells are unique to

1) Bryophytes
2) Pteridophytes
3) Angiosperms
4) Gymnosperms

Correct Answer: Angiosperms

 

Q2. Which one of the following is an insulator?

1) Copper
2) Wood
3) Mercury
4) Aluminium

Correct Answer: Wood

 

Q3. Bubbles of air rise up through liquids due to:

1) Surface tension and adherence
2) Viscosity and buoyancy.
3) Air current over the liquid and buoyancy
4) Up thrust and surface tension.

Correct Answer: Viscosity and buoyancy.

 

Q4. Zeolite is

1) Hydrated ferric oxide
2) Hydrated sodium aluminium silicate
3) Sodium hexameta phosphate
4) Sodium tetra borate

Correct Answer: Hydrated sodium aluminium silicate

 

Q5. The boiling point of liquids vary as

1) Pressure varies
2) Temperature varies
3) Volume varies
4) Density varies

Correct Answer: Pressure varies

 

Q6. The most extensive use of molasses after fermentation is for producing

1) Methanol
2) Sugar
3) Ethanol
4) Sugarcane

Correct Answer: Ethanol

 

Q7. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by

1) oxides of nitrogen and sulphur
2) oxides of nitrogen and phosphorous
3) oxides of carbon and nitrogen
4) oxides of nitrogen and methane

Correct Answer: oxides of nitrogen and sulphur

 

Q8. Who wrote the famous line: ‘A thing of beauty is a joy forever’

1) John Keats
2) V.S. Naipaul
3) Sir Richard Burton
4) Larry Collins

Correct Answer: John Keats

 

Q9. Who was the first lady Governor of an Indian State?

1) Mrs. Sucheta Kripalani
2) Miss Padmaja Naidu
3) Mrs. Tarkeswari Sinha
4) Mrs. Sarojini Naidu

Correct Answer: Mrs. Sucheta Kripalani

 

Q10. Which of the following is an application protocol?

1) HTTP
2) TCP
3) IP
4) UDP

Correct Answer: HTTP

 

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation. Get Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL GS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz 

October 21, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login