Profile Photo

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 7

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 7

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 7

This General Science contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try toattempt this quiz within 3 minutes time.

 

Q1 – Who was the first Governor General of India?
1) Lord William Bentick
2) Lord Dalhousie
3) Lord Cornwallis
4) None of these
Correct Answer: Lord William Bentick

 

Q2 Which of the following planet is also known as ‘Earth’s twin’?
1) Mercury
2) Venus
3) Jupiter
4) Saturn
Correct Answer: Venus

 

Q3  Which of the following imaginary lines join places with same level of rainfalls?
1) Contour lines
2) Isobaths lines
3) Isohyets lines
4) Isobar lines
Correct Answer: Isohyets lines

 

Q4 – What is study of fungus known as?
1) Physiology
2) Phrenology
3) Mycology
4) Biology
Correct Answer: Mycology

 

Q5 – Which of the following bacteria is responsible for the formation of curd?
1) Lycopodium
2) Yeast
3) Lacto-bacillus
4) Fungus
Correct Answer: Lacto-bacillus

 

Q6 – Which among the following is not an instrument of fiscal policy?
1) Taxation
2) Public expenditure
3) Public debt
4) Credit Rationing
Correct Answer: Credit Rationing

 

Q7 – Which of the following equation is/are INCORRECT?

  1. NI = NDP + Net Foreign Income
    II. GNP = GDP + Net Foreign Income
    III. NDP = GNP – Depreciation
    1) Only (I) and (II)
    2) Only (III)
    3) Only (II) and (III)
    4) Only (II)
    Correct Answer: Only (III)

 

Q8 – Comptroller and Auditor General of India is appointed for how many years?
1) 2

2) 4

3) 6

4) 5
Correct Answer: 6

 

Q9 – Who is the custodian of Contingency Fund of India?
1) The Prime Minister
2) Judge of Supreme Court
3) The President
4) The Finance Minister
Correct Answer: The President

 

Q10 – Who was the first female emperor of India?
1) Noor Jahan
2) Razia Sultana
3) Rani Rudrama Devi
4) Queen Didda
Correct Answer: Razia Sultana

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation. Get Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL GS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz 

October 18, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login