Profile Photo

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 6

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 4

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 6

 

This General Science Quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try toattempt this quiz within 3 minutes time.

 

Q1  Who raised the slogan “Swaraj is my birthright and I shall have it”?
1) Mahatma Gandhi
2) Subhash Chandra Bose
3) Bal Gangadhar Tilak
4) Lala Lajpat Rai
Correct Answer: Bal Gangadhar Tilak

 

Q2 – Which Indian state is the largest in terms of the total area covered?
1) Maharashtra
2) Madhya Pradesh
3) Rajasthan
4) Tamil Nadu
Correct Answer: Rajasthan

 

Q3 – Which Indian state has the longest Coastline?
1) Kerala
2) Gujarat
3) Andhra Pradesh
4) Tamil Nadu
Correct Answer: Gujarat

 

Q4 – Auxiliary bud develops into which of the following part of the plant?
1) Fruit
2) Leaf
3) Branch
4) Roots
Correct Answer: Branch

 

Q5 – Xylem helps in transportation of which of the following?
1) Food
2) Water
3) Nutrients
4) Both food and water
Correct Answer: Water

 

Q6 – Which one of the following is a component of Food Security System?
1) Buffer stock
2) Minimum support price
3) Fair price shops
4) Mid day meals
Correct Answer: Buffer stock

 

Q7 – What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?
1) 2100

2) 2200

3) 2300

4) 2400
Correct Answer: 2400

 

Q8  Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?
1) The Prime Minister
2) The Speaker of the Lok Sabha
3) The Chief Justice of India
4) The two houses of the parliament
Correct Answer: The two houses of the parliament

 

Q9 – How many types of writ are there in the Indian Constitution?
1) 5
2) 4
3) 3
4) 2
Correct Answer: 5

 

Q10 – Who has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh?
1) Maharana Pratap
2) Rana Kumbha
3) Rana Sanga
4) Kunwar Durjan Singh
Correct Answer: Rana Kumbha

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation. Get Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL GS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz 

October 14, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login