Profile Photo

General Science Quiz Online For SSC CGL & CHSL Exams Part-3

GS Quiz
GS Quiz – GK Questions and Answer – General Awareness

General Science Quiz Online For SSC CGL & CHSL Exams Part-3

This quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 3 minutes time.

 

Q1. ___________ gives hardness to stainless steel.
1) Zinc
2) Lead
3) Carbon
4) Tin

Correct Answer: Carbon

 

Q2. Which of the following is responsible for the transport of food and other substances in plants?
1) Xylem
2) Phloem
3) Chloroplast
4) None of these

Correct Answer: Phloem

 

Q3.The washing machine works on the principle of ____________
1) Dialysis
2) Diffusion
3) Reverse osmosis
4) Centrifugation

Correct Answer: Centrifugation

 

Q4.Which is not an external storage device?
1) CD-ROM
2) DVD-ROM
3) Pen Drive
4) RAM

Correct Answer: RAM

 

Q5.Which of the following is the correct description of the term sex-ratio as used in the context of the census of the population?
1) A number of males per 1000 females.
2) A number of females per 1000 males.
3) A number of females per 100 males.
4
) A number of females in a sample of 1000 persons.

Correct Answer: Number of females per 1000 males.

 

Q6. Among the following States, _________has the lowest birth rate in India.
1) Kerala
2) Uttar Pradesh
3) Bihar
4) West Bengal

Correct Answer: Kerala

 

Q7. The Secretariat of SAARC is set up at ____________
1) Washington
2) Kathmandu
3) Hague
4) New Delhi

Correct Answer: Kathmandu

 

Q8. The outermost range of Himalayas is called_________
1) Kali
2) Shiwaliks
3) Dehradun
4) Kumaon

Correct Answer: Shiwaliks

 

Q9.Who is generally considered to be the father of the Indian Renaissance?
1) Rabindranath Tagore
2) Raja Rammohan Roy
3) Mahatma Phule
4) M.G. Ranade

Correct Answer: Raja Rammohan Roy

 

Q10. The longest river of peninsular India is__________
1) Narmada
2) Godavari
3) Mahanadi
4) Cauvery

Correct Answer: Godavari

 

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation All Updated Reasoning QuizzesGet Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL GS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz 

September 25, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login