Profile Photo

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 5

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 4
GS Quiz – GK Questions and Answer – General Awareness

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams Part : 5

This quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. Try to attempt this quiz within 3 minutes time.

 

Q1. Who referred to Mahatma Gandhi as “Father of the Nation” for the first time?
1) Jawaharlal Nehru
2) Sardar Vallabhbhai Patel
3) C. Rajagopalachari
4) Subhash Chandra Bose

Correct Answer: Subhash Chandra Bose

 

Q2. Which title, given by the British Government to Mahatma Gandhi, was surrendered during the non- cooperation movement?
1) Hind Kesari
2) Rai Bahadur
3) Rt. Honourable
4) Kaiser-e-Hind

Correct Answer: Kaiser-e-Hind

 

Q3. The temperature of a liquid is 32° F. What is its temperature in Celsius scale?
1) 32° C
2) 0° C
3) 100° C
4) 212° C

Correct Answer: 0° C

 

Q4. The point where total mass of a body is supposed to be concentrated is known as
1) Dead centre
2) Centre of mass
3) Centre of gravity
4) Centre of motion

Correct Answer: Centre of mass

 

Q5. Which part of brain is also known as “little brain”?
1) Cerebrum
2) Cerebellum
3) Thalamus
4) Hypothalamus

Correct Answer: Cerebellum

 

Q6. Which organism is responsible for alcohol fermentation?
1) Chlorella
2) Yeast
3) Agaricus
4) Puccinia

Correct Answer: Yeast

 

Q7. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
1) Brahmaputra, Indus & Sutlej
2) Ganga, Sutlej & Yamuna
3) Brahmaputra, Ganga & Sutlej
4) Chenab, Ravi & Sutlej

Correct Answer: Brahmaputra, Indus & Sutlej

 

Q8. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is
1) The Brahmaputra Valley
2) The Deccan Plateau
3) The Indo-Gangetic Valley
4) The Rann of Kutch

Correct Answer: The Deccan Plateau

 

Q9. Where do the electrical charges reside in a charged conductor?
1) At the core
2) throughout the body
3) depended upon the nature of the body
4) outer surface of the body

Correct Answer: outer surface of the body

 

Q10.The colour of the ocean appears to be blue because the sunlight falling on it is
1) reflected
2) refracted
3) diffracted
4) scattered

Correct Answer: scattered

 

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation Get Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL & CHSL Exams General Science Quiz For SSC CGL GS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz 

October 9, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login