(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams – Part : 25

(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams

(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams

This GS quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography that have already been asked in SSC, Railways and State level exams. GS is an important marks scoring section especially if you are preparing for SSC CGL/ CHSL/ MTS/ CPO, Railway Group D/ NTPC exams.

We at Takshila Learning provides quizzes for practice and blogs on regular basis, so if you are preparing for SSC / Railway exams, then you must solve these quizzes and share your scores in the comment box section.

 

Q1 – Which of the following bonds are weakest in nature?
(a) Single bond
(b) Double bond
(c) Triple bond
(d) Hydrogen bond
Correct Answer: Hydrogen bond

 

Q2 The second Battle of Tarain was fought between __________.
(a) Alexander and Porus
(b) Jai Chand and Mohammed Ghori
(c) Akbar and Hemu
(d) Mohammed Ghori and Prithviraj Chauhan
Correct Answer: Mohammed Ghori and Prithviraj Chauhan

 

Q3  Which among the following is not an account under Balance of Payment? 
(a) Current Account
(b) Capital Account
(c) Official Reserves Account
(d) Unilateral Payments Account
Correct Answer: Official Reserves Account

 

Q4 – What is the major aim of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana?
1) To provide electricity
2) To provide LED bulbs
3) To provide LPG connections
4) To construct village roads
Correct Answer: To provide LPG connections

 

Q5 – Which among the following is a ‘Modifier key’?

(a) Control
(b) Shift
(c) Alt
(d) All options are correct
Correct Answer: All options are correct

 

Q6 – Which blood group is universal acceptor?
(a) O+

(b) O–

(c) AB–

(d) AB+
Correct Answer: AB+

 

 

Q7 First state to implement Saur Sujala Yojana is _____.
1) Chattisgarh
2) Uttaranchal
3) Gujarat
4) Maharashtra
Correct Answer: Chattisgarh

 

Q8 – Which article of Indian constitution has the provision for National Emergency?
1) Article 350
2) Article 352
3) Article 312
4) Article 280
Correct Answer: Article 352

 

Q9 – Ozone is an ______ of oxygen.
(a) Allotrope
(b) Isotope
(c) Isobar
(d) Isotone
Correct Answer: Allotrope

 

Q10 With which of its neighbouring country India has Kalapani territorial dispute?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka
Correct Answer: Nepal

 

For more articles on other topics, online coaching for ssc & video lectures, online test series, visit our website www.takshilalearning.com

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation. Get Reasoning Video Lectures at Takshila Learning & Banking Online Classes with the best faculty support.

 

Learn more articles related to 

(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams – Part : 24

Learn Complete GS Quiz articles here…

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
February 18, 2020

0 responses on "(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams - Part : 25"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021-22 Takshila Learning. All Rights Reserved.
Request Callback
close slider
For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.