(GS quiz) General Science Questions For SSC Exams – Part : 19

(GS quiz) General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams

(GS quiz) General Science Questions For SSC Exams

This GS quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography, Economics questions from which you can expect in SSC, Railways and State level exams. GS is an important marks scoring section which requires in depth knowledge of all the topics especially if you are preparing for SSC CGL/ CHSL/ MTS/ CPO, Railway Group D/ NTPC exams. We at Takshila Learning provides quizzes and blogs for practice and revision of concepts on regular basis, so if you are preparing for SSC / Railway exams, then you must solve these quizzes and share your scores in the comment box section.

 

Q1 – The Micro, Small and Medium Enterprises Development Act was passed in the year _______.    
1) 2004
2) 2006
3) 2010
4) 2014

Correct Answer: 2006

 

Q2 – Which of the following is NOT a part of the ‘Char Dham Yatra’ in North India?    
1) Vaishno Devi
2) Kedarnath
3) Gangotri
4) Badrinath

Correct Answer: Vaishno Devi

 

Q3 – Right to Constitutional Remedies comes under ______________

1) Legal rights
2) Fundamental rights
3) Human rights
4) Natural rights

Correct Answer: Fundamental rights

 

Q4 – The First Woman President of the Indian National Congress was

1) Sarojini Naidu
2) Vijayalakshmi Pandit
3) Annie Besant
4) Kadambani Ganguli

Correct Answer: Annie Besant

 

Q5 – In the absence of the earth’s atmosphere, sky would appear

1) Blue
2) Red
3) White
4) Black

Correct Answer: Black

 

Q6 – In which year did the Kakori conspiracy case take place?

1) 1925
2) 1928
3) 1934
4) 1940

Correct Answer: 1925

 

Q7 – Sex-ratio in India is measured as

1) Number of males per thousand females
2) Number of females per thousand males
3) Number of males per hundred females
4) Number of females per hundred males

Correct Answer: Number of females per thousand males

 

Q8 – DOTS is a treatment given to patients suffering from _________.

1) Polio
2) AIDS
3) Hepatitis
4) Tuberculosis

Correct Answer: Tuberculosis

 

Q9 – India’s first Railway University will come up at
1) Vadodara, Gujarat
2) Lucknow, Uttar Pradesh
3) Hyderabad, Andhra Pradesh
4) Bengaluru, Karnataka

Correct Answer: Vadodara, Gujarat

Q10 – Which country has the largest internet users?
1) USA
2) China
3) India
4) Russia

Correct Answer:
 China

 

For more articles on other topics, SSC CGL / SSC CHSL online classes video lectures, online test series, visit our website www.takshilalearning.com

 

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation. Get Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Banking Online Classes & Online Coaching for SSC with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams General Science Questions For SSC CGL & CHSL Exams GS Quiz - GK Questions and Answer - General AwarenessGS Quiz - GK Questions and Answer - General Awareness

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – GS Quiz / GK Questions and Answer / General Awareness / Online general science quiz / General Science Quiz For SSC CGL General Science Quiz For SSC CHSL / General Science Quiz For SSC / General Science Quiz / science gk questions / science gk question in hindi / science general knowledge questions / general science quiz questions

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
January 30, 2020

0 responses on "(GS quiz) General Science Questions For SSC Exams - Part : 19"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021-22 Takshila Learning. All Rights Reserved.
Request Callback
close slider
For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.