(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams – Part : 24

(GS quiz) General Science Questions For SSC Exams

(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams

This GS quiz contains 10 questions from all the important GS subjects like Science, History, Civics, Geography that have already been asked in SSC, Railways and State level exams. GS is an important marks scoring section especially if you are preparing for SSC CGL/ CHSL/ MTS/ CPO, Railway Group D/ NTPC exams.

We at Takshila Learning provides quizzes for practice and blogs on regular basis, so if you are preparing for SSC / Railway exams, then you must solve these quizzes and share your scores in the comment box section.

 

Q1 – Which fibre is also called as artificial silk?

(a) Nylon

(b) Rayon

(c) Polyester

(d) Acrylic

Correct Answer: Rayon

 

Q2 – China does not share its border with which Indian state?

(a) Bihar

(b) Arunachal Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Sikkim

Correct Answer: Bihar

 

Q3 – An economic condition when there is one buyer and many sellers is called ______.

(a) Oligopoly

(b) Perfect Competition

(c) Monopoly

(d) Monopsony

Correct Answer:  Monopsony

 

Q4 – Which of the following is a vestigial organ?

(a) Heart

(b) Appendix

(c) Kidney

(d) Lungs

Correct Answer:  Appendix

 

Q5 – Silent Valley National Park is located in the Indian state of ________.

(a) West Bengal

(b) Madhya Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) Kerala

Correct Answer:  Kerala

 

Q6 – Where is Humayun’s Tomb located?

(a) Hyderabad

(b) New Delhi

(c) Mumbai

(d) Kolkata

Correct Answer: New Delhi

 

Q.7 – What was the theme of World AIDS Day 2018?

(a) We Shall Overcome

(b) Communities make the difference

(c) Save Yourself

(d) Know your Status

Correct Answer: Communities make the difference

 

Q8 – _____ was the first Chief Election Commissioner of India.    
(a) Sukumar Sen
(b) Nagendra Singh
3. T N Seshan
4. T. Swaminathan

Correct Answer:  Sukumar Sen

 

Q9 – The point where total mass of a body is supposed to be concentrated is known as
(a) Dead centre
(b) Centre of gravity
(c) Centre of mass
(d) Centre of motion

Correct Answer: Centre of mass

 

Q10. HRIDAY scheme launched by Urban Development Ministry aims at
(a) Education of girl child
(b) Development of smart cities
(c) Urban sewage treatment
(d) Development of heritage sites

Correct Answer: Development of heritage sites

 

For more articles on other topics, Get ssc cgl online coaching &  online test series at Takshila Learning.

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation. Get Reasoning Video Lectures at Takshila Learning & Banking Online Classes & Best Online Coaching for SSC with the best faculty.

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
February 11, 2020

0 responses on "(GS Quiz) General Science Questions For SSC Exams - Part : 24"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021-22 Takshila Learning. All Rights Reserved.
Request Callback
close slider
For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.