Online & Free Quant Quiz for SSC , IBPS PO & CLERK
This Quant Quiz contains 10 questions from Arithmetic as well as Advance maths topics and both the sections are important from upcoming SSC, Railway and banking exams point of view. Try to attempt this quiz in 6-7 minutes time duration.
Ques1. A and B together can do a piece of work in 9 days. If A does thrice the work of B in a given time, the time A alone will take to finish the work is
a. 4 days
b. 6 days
c. 8 days
d. 12 days
Ans. 12 days
Explanation: (A + B)’s efficiency= 100/9 (= 11.11%).
Suppose, the efficiency of B= x%; hence, the efficiency of A= 3x;
x + 3x= 100/9; x= (25/9) %. => The efficiency of A= (25/3) %.
A will do this work in = 100/ (25/3) = 12 days;
Ques2. The diameters of two cylinders are in the ratio 3:2 and their volumes are equal. The ratio of their heights is
Explanation: Volume1: Volume2 = (pi*r12h1): (pi* r22h2);
Since, volumes of both cylinders are equal;
(r1/r2)2 = (h2/h1); => h1/h2 =4: 9;
Ques3. A trader sold a cycle at a loss of 10%. If the selling price had been increased by Rs. 200, there would have been a gain of 6%. The cost price of the cycle is
Explanation: Suppose that the cost price of the cycle= Rs. x;
x —– (sold at a loss of -10%) —-> 0.90x;
0.90x———— (Rs. 200 increase) ——> 0.90x + 200;
As per the stated condition,
0.90x + 200 = 1.06x;
x = Rs. 1250;
Ques4. In a city, 40% of the people are illiterate and 60% are poor. Among the rich, 10% are illiterate. The percentage of the illiterate poor population is
Explanation: Let Total number of people =100;
Total poor people = 60% of 100 =(60*100)/100=60=(60*100)/100=60;
Therefore, rich people = 40% of 100 =(40*100)/100=40=40;
Total illiterate people = 40% of total people =(40*100)/100=40;
Among rich, 10% are illiterate = 10% of 40 =(10*100)/40=4;
The number of the illiterate poor population =40−4=36;
Therefore, illiterate poor =36, total population =100;
Required percentage =(36*100)/100=36%.
Ques5. In what time will a 100 metres long train running with a speed of 50 km/hr cross a pillar?
- 7.0 sec
b. 72 sec
c. 7.2 sec
d. 70 sec
Ans. 7.2 sec
Explanation: Speed = Distance/Time;
Time= Distance/ Speed; => Time = 100/ (50*5/18) = 7.2 sec.
Ques6. When a number is divided by 56, the remainder will be 29. If the same number is divided by 8, then the remainder will be
Explanation: Let the dividend be x;
Then the number will be= 56x + 29;
When the above expression will be divided by 8, then the remainder will be equal to (29 % 8 = 5)
Ques7. If a shop keeper marks his goods for a certain amount so as to get 25% gain after allowing a discount of 20%, then his marked price is
Explanation: Let the Marked price = Rs. x;
The selling price = 0.80x;
So, the cost price = 0.75*0.80*x;
Let the cost price of the item is Rs. 100.
Hence, 0.75 * 0.80 * x = 100;
Ques8. The average of marks of 17 students in an examination was calculated as 71. But it was later found that the mark of one student had been wrongly entered as 65 instead of 56 and another as 24 instead of 50. The correct average is
Explanation: The total marks obtained by the students= 71* 17= 1207;
After correction, the total marks obtained= 1207 – 65 + 56 -20 +50= 1228;
The average of marks obtained by the students = 1228/ 17 = 72.23;
Ques9. The simple interest on a sum for 5 years is two-fifth of the sum. The rate of interest per annum is
Explanation: SI = PRT/100;
SI= 2/5 * P;
R= (2/5 * 100)/5 = 8%= 0.08.
Ques10. If l + m + n = 9 and l2 + m2 + n2 = 31, then the value of lm + mn + nl will be
Explanation: (l + m + n)2 = l2 + m2 + n2 + 2 (l*m + m*n + n*l);
Hence, lm + mn + nl = 92 – 31 = 50 / 2= 25;
Follow us on a Social media
Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:
Tag – Online Quant Quiz For SSC / Online Quant Quiz / Latest Quant Quiz For SSC CGL / Online Quant Quiz For RRB / Quant Quiz For IBPS PO / Online Quant Quiz For SBI / Online Quant Quiz For SSC CGL / Online Quant Quiz For SSC CHSL