Profile Photo

Online & Free Quant Quiz for SSC , IBPS PO & CLERK – Part – 64

Online & Free Quant Quiz for SSC , IBPS PO & CLERK - Part – 64

Online & Free Quant Quiz for SSC , IBPS PO & CLERK

This Quant Quiz contains 10 questions from Arithmetic as well as Advance maths topics and both the sections are important from upcoming SSC, Railway and banking exams point of view. Try to attempt this quiz in 6-7 minutes time duration.
Q1. A father can do job as fast as 2 sons working together. If one son does the job in 3 hours and the other in 6 hours, the number of hours taken by the father, to do the job alone is
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4Ans. 2Explanation: – The efficiency of first son = 1 x 100 / 3 = 33.33%.The efficiency of second son = 100 / 6 = 16.67%.Hence, the efficiency of father= 33.33 + 16.67= 50%.And, the number of hours taken by father to complete the same job = 100 / 50 = 2 hours. 

Q2. The perimeter of a rhombus is 240 m and the distance between any two parallel sides is 20 m. The area of the rhombus in sq.m. is
a. 600
b. 1200
c. 2400
d. 4800

Ans. 1200

Explanation: – The side of rhombus = 240 / 4= 60 m.

Altitude = distance between any parallel sides = 20 m.

Hence, the area of rhombus = 60 x 20 = 1200 sq. m.

 

Q3. A man sold an article for Rs. 450, after allowing a discount of 16 2/3 % on the printed price. What is that printed price?
a. Rs.525
b. Rs.530
c. Rs.535
d. Rs.540

Ans. Rs.540

Explanation: – Let the printed price = Rs. x;

If the discount is (50/3) %, then the sold percentage will be (250/3) %.

x [250/ (3*100)] = 450;

x = 540

 

Q4. A sum of Rs. 770 has been divided among A, B, C in such a way that A receives 2/9th of what B and C together receive. Then A’s share is

  1. Rs.140
    b. Rs.154
    c. Rs.165
    d. Rs.170

Ans. Rs.140

Explanation: – A = (2 / 9) (B + C);

Hence, B + C=9A/2;

Since, A + B + C= 770;

11A / 2= 770;  = > A= Rs. 140.

 

Q5. A man bought 4 dozen eggs at Rs. 24 per dozen and 2 dozen eggs at Rs. 32 per dozen. To gain 20% on the whole, he should sell the eggs at

  1. 16 per dozen
    b. 21 per dozen
    c. 32 per dozen
    d. 35 per dozen

Ans. 32 per dozen

Explanation:- Total price paid for the eggs= 4 x 24 + 2 x 32= Rs. 160.

The total price after 20% gain= 160 x 1.2= Rs. 192;

Hence, the selling price per dozen= 192 / 6= Rs. 32;

 

Q6. P’s salary is 25% higher than Q, what percentage is Q’s salary lower than that of P?

  1. 20
    b. 29
    c. 31
    d. 331/3

Ans. 20

Explanation: – Let the salary of Q= Rs. x; then, the salary of P= Rs. 1.25x.

% change in salary= (0.25x/1.25x) 100 = 20%.

 

Q7. A and B start running at the same time and from the same point around a circle. If A can complete one round in 40 seconds and B in50 seconds, how many seconds will they take to reach the starting point simultaneously?
a. 10
b. 200
c. 90
d. 2000

Ans. 200

Explanation: – Time taken to reach the starting point simultaneously = LCM (40, 50) = 200 seconds.

 

Q8. Which of the following relations is correct for 0< θ<90?

  1. sinθ = sin2θ
    b. sinθ < sin2θ
    c. sinθ > sin2θ
    d. sinθ = cosecθ

Ans. sinθ > sin2θ

Explanation: – substitute θ = 30;

Then, sin30  >  sin60

 

Q9.The difference between two numbers is 9 and the difference between their squares is 207. The numbers are

  1. 17, 8
    b. 16, 7
    c. 15, 6
    d. 23, 14

Ans. 16, 7

Explanation: – Let number be x and y. then –

x – y = 9; ———(i.)

x2 – y2 = 207; ———- (ii.)

x + y= 23; ——— (iii.)

Solving eq. (i) and (iii), we get-

x= 16 and y= 7;

 

Q10.The average of 20 numbers is calculated as 35. It is discovered later on that while calculating the average, one number, namely 85, was read as 45. The correct average is

  1. 36
    b. 36.5
    c. 37
    d. 37.5

Ans. 37

Explanation: – The sum of estimated numbers = 35 x 20 = 700;

The correct sum of the numbers will be = 700 – 45 + 85 = 740;

Hence, the correct average = 740 / 20 = 37

 

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation All Updated Quant Quizzes , Reasoning Video Lectures at Takshla Learning & Online Banking Classes with the best faculty.

 

Follow us on a Social media

Quant quiz on Number Series and Quadratic Equations Quant quiz on Number Series and Quadratic Equations Quant quiz on Number Series and Quadratic Equations Quant quiz on Number Series and Quadratic Equations Quant quiz on Number Series and Quadratic EquationsLatest & Online Reasoning Quiz For IBPS & SBI : Part – 49

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

 

Tag – Online Quant Quiz For SSC / Online Quant Quiz / Latest Quant Quiz For SSC  CGL /  Online Quant Quiz For RRB / Quant Quiz For IBPS PO / Online Quant Quiz For SBI / Online Quant Quiz For SSC CGL / Online Quant Quiz For SSC CHSL

September 2, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login