# QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAMS : PART- 31

QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAMS

This QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAMS contains 5 questions on Arithmetic topics and 5 questions based on Number Series.

Try to attempt this quiz in a time bound manner.

Q1. If the sum of upstream and downstream speed is 36 km/hr and the speed of the current is 3km/hr. Then find time taken to cover 52.5 km in downward?

(a) 2 hr

(b) 2.5 hr

(c) 3 hr

(d) 3.5 hr

(e) 4 hr

Q2. A sum becomes 1.6 times of itself in five years at simple rate of interest. Find rate of interest per annum?

(a) 10%

(b) 12.5%

(c) 15%

(d) 12%

(e) 8.5%

Q3. Ratio of present ages of two persons A and B is 3:2 and after four years ratio of their age (B : A) become 7:10. Then find the present age of B?

(a) 20 years

(b) 18 years

(c) 24 years

(d) 36 years

(e) 30 years

Q4. The difference between Circumference of circle A and diameter is 90 cm . If Radius of Circle B is 7 cm less than circle A then find area of Circle B?

(a) 556 cm2

(b) 616 cm2

(c) 588 cm2

(d) 532 cm2

(e) 630 cm2

Q5. There are 40 children in a class in which boys are 4 more than the girls. Average weight of all the students is 42.5 kg and the average weight of all the girls is 48 kg then find the average weight of all the boys.

(a) 39.5 kg

(b) 38 kg

(c) 40.5 kg

(d) 36.75 kg

(e) 40.25 kg

Directions (6-10): Number Series

Q6. 200, 193, 179, 158, ?, 95

(a) 135

(b) 133

(c) 132

(d) 130

(e) 128

Q7. 3, 43, 81, 115, 143, ?

(a) 163

(b) 172

(c) 166

(d) 160

(e) 168

Q8. 1, 6, 25, 76, 153, ?

(a) 152

(b) 154

(c) 153

(d) 155

(e) 156

Q9. 50, 54, 45, 61, 36, ?

(a) 66

(b) 72

(c) 75

(d) 80

(e) 84

Q10. 9, 45, 180, 540, ?, 1080

(a) 720

(b) 900

(c) 1080

(d) 1200

(e) 960

S1. Ans.(b)

Sol. Let the speed of boat in still water be x km/hr

So, ? + 3 + ? − 3 = 36 ? = 18

Required time=52.5 / 21 = 2.5 ℎ?

S2. Ans.(d)

Sol. Let that sum be Rs ‘p’ and rate of interest be ‘r’% per annum

Amount= Rs 1.6p

SI= Rs 0.6p

So, 0.6? = ? × ? × 5 100 ? = 12%

S3. Ans.(c)

Sol. Let the present age of A and B be 3x and 2x years respectively

So, 3? + 4 2? + 4 = 10 7

? = 12

Present age of B=24 yr

S4. Ans.(b)

Sol. Let radius of circle A be r cm

So, 2?? − 2? = 90 ? = 21 ??

Area of circle B= 616 cm2

S5. Ans.(b)

Sol. Let the number of girls be x

Then, boys= x+4

ATQ x+4+x=40 x=18 total weight of all students = 40× 42.5 = 1700??

total weight of girls=18× 48 = 864 ?? weight of all boys=1700 – 864 = 836 kg

average weight of all boys = 836 22 =38 kg

S6. Ans.(d)

S7. Ans.(a)

S8. Ans.(b)

S9. Ans.(b)

S10. Ans.(c)

All Updated English Quizzes List

All Updated Reasoning Quizzes List

Online Test Series for IBPS PO

Get Daily Current Affairs & Gktoday

Follow us on a Social media

## Call us: 8800999280/8800999284 orfill the form for any other details:

Tag- Free Online Quant Quiz for IBPS PO / Online Quantitative Quiz Online Quant Quiz for IBPS PO / Quant Quiz for IBPS PO / Questions on Simplification / Online Free Quant Quiz / Online Quant Quiz for SSC / Quant quiz for competitive exams / Online quant quiz for competitive exams / Free Online Quant Quiz / online banking classes

0Shares
March 26, 2019

### 0 responses on "QUANT QUIZ FOR COMPETITIVE EXAMS : PART- 31" 