Profile Photo

LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42

LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42

LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42

Directions (1-5): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.

Adult tigers will meet socially only during courtship, when a male and female stay together for several days. After successful mating, the tigress will (___1___) away the male to (___2___) the cubs by herself. Cubs are born blind after a gestation period between 96 and 104 days. If their eyes open after two weeks, they do not begin to eat well until the second month. At this stage, they are most (___3___) to predators like jackals and hyenas as they are left alone for long periods when the tigress is away hunting. Infant mortality is therefore high; a tigress (___4___) raises more than one cub per litter successfully. She will keep her (___5___) with her for almost two years, teaching them everything necessary to perfect their survival skills. At the end of this time, she will gently push them away so that she is free to search out a new mate and begin the breeding cycle anew.

1. (a)Run
(b)Give
(c)Throw
(d)Drive
(e)Make

2. (a)Rear
(b)Grow
(c)Lift
(d)Develop
(e)Produce

3. (a)Averse
(b)Vulnerable
(c)Subject
(d)Inclined
(e)Prone

4. (a)Seldom
(b)Usually
(c)That
(d)Only
(e)Sometimes

5. (a)Newborn
(b)Offspring
(c)Descendent
(d)Cub
(e)Child

Directions (6-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

6. The protestors went on a rampaging (a)/ and set ablaze three shops (b)/ resulting in injuries to 30 people (c)/ including women and children. (d)/ No error (e)

7. It is evident that (a)/the banking sector has underwent (b)/tremendous change during(c)/the past two decades.(d)/No error(e).

8. The reports prompted the chairman of (a)/ the organizing committee to address a hurried press conference (b)/ where he reprimanded the media (c)/for conducting a “prejudiced campaign”.(d)/No error(e).

9. The merchant counted (a)/ the number of pearls (b) to make sure that (c) none of them were missing. (d)No error (e).

10. How is it that (a) neither your friend Mahesh (b)/ nor his brother Ramesh have protested (c)/ against this injustice? (d)/ No error (e)

Directions (Q:11-15) SENTENCE IMPROVEMENT

11. In early time he got familiar with the new environment.
(a) In rapid time
(b) In quick time
(c) On time
(d) In no time
(e) No correction

 

12. The meeting was postponed due to lack of discipline.
(a) Because
(b) As
(c) For
(d) Since
(e) No correction

 

13. It was quite clear that the cricketer could be able to improve upon his own record.
(a) Will be able to
(b) Should be able
(c) Would be able
(d) Be able
(e) No correction

 

14. She has not written any book since her father has died.
(a) Died
(b) Have died
(c) Has died
(d) Have had died
(e) No correction

 

15. It was too cold to go out last night, so we all stayed at home.
(a) Too cold for going
(b) Very cold to go
(c) Extremely cold for go
(d) So cold that to go
(e) No correction

 

Solutions
1) D
2) A
3) B
4) A
5) B
6) A
7) B
8) E
9) D
10) C
11. D
12. E
13. C
14. A
15. E

Learn English Quiz for Competitive Exam (SBI ,IBPS -PO & Clerk : PART 40) here.

Buy english video lecture for bank po & clerk – SSC , SBI , IBPS & RRB.

 

Follow us on a Social media
LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42 LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42 LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42 LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42 LATEST ENGLISH QUIZ FOR RAILWAYS EXAM NTPC & GROUP D – PART : 42

Follow us on Blogarama

Call us: 8800999280/8800999284 or fill the form for any other details:

May 25, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-17 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Login