English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 13

English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 12

Directions (1-10) : Read the following passage carefully andanswer the questions given below. Certain words/ phrases have been given inbold to help you locate them while answering some of the questions.

Management education gained new academic stature within USUniversities and greater respect from outside during the 1960’s and 1970’s.Some observers attribute the competitive superiority of US corporations to thequality of business education. In 1978, a management professor, Herbert A.Simon of Carnegie Mellon University, won the Nobel Prize in economics for hiswork in decision theory. And the popularity of business education continued togrow, since 1960, the number of master’s degrees awarded annually has grown from under 5000 to over 50,000 in the mid 1980’s as the MBA has become known as‘the passport to the good life’. By the 1980’s, however, US business schools faced critics who charged that learning had little relevance to real business problems. Some went so far as to blame business schools for the decline in US competitiveness. Amidst the criticisms, four distinct arguments may be discerned. The first is that business schools must be either unnecessary or deleterious because Japan does so well without them. Underlying this argumentis the idea that management ability can not be taught, one is either born withit or must acquire it over years of practical experience.

A second argument is that business schools are overly academic and theoretical. They teach quantitative models that have little application to real world problems. Third, they give inadequate attention to shop floor issues, to production processes and to management resources. Finally, it is argued that they encourage undesirable attitudes in students, such as placing value on the short term and‘bottom line’ targets, while neglecting longer term development criteria. Insummary, some business executives complain that MBA’s are incapable of handling day to day operational decisions, unable to communicate and to motivate people, and unwilling to accept responsibility for following through on implementation plans.

We shall analyze these criticisms after having reviewed experiences inother countries. In contrast to the expansion and development of business education in the United States and more recently in Europe, Japanese business schools graduate no more than two hundred MBA’s each year. The Keio Business School (KBS) was the only graduate school of management in the entire country until the mid 1970’s and it still boasts the only two year masters programme.The absence of business schools in Japan would appear in contradiction with thehigh priority placed upon learning by its Confucian culture. Confucian colleges taught administrative skills as early as 1630 and Japan whole heartedly accepted Western learning following the Meiji restoration of 1868 when hundreds ofstudents were dispatched to universities in US, Germany, England and France tolearn the secrets of Western technology and modernization. Moreover, theJapanese educational system is highly developed and intensely competitive andcan be credited for raising the literary and mathematical abilities of theJapanese to the highest level in the world. Until recently, Japan corporations have not been interested in using either local or foreign business schools forthe development of their future executives. Their in-company training programshave sought the socialization of new comers, the younger the better.

Thetraining is highly specific and those who receive it have neither the capacity nor the incentive to quit. The prevailing belief, says Imai, ‘is management should be born out of experience and many years of effort and not learnt from educational institutions.’ A 1960 survey of Japanese senior executives confirmed that a majority (54%) believed that managerial capabilities can beattained only on the job and not in universities. However, this view seems to be changing: the same survey revealed that even as early as 1960, 37% of senior executives felt that the universities should teach integrated professional management. In the 1980’s a combination of increased competitive pressures and greater multi-nationalisation of Japanese business are making it difficult formany companies to rely solely upon internally trained managers.

This has led to a rapid growth of local business programmes and a greater use of American MBA programmes. In 1982-83, the Japanese comprised the largest single group of foreign students at Wharton, where they not only learnt the latest techniques of financial analysis, but also developed worldwide contacts through their classmates and became Americanized, something highly useful in future negotiations. The Japanese, then do not ‘do without’ business schools, as is sometimes contended. But the process of selecting and orienting new graduates, even MBA’s, into corporations is radically different than in the US. Rather than being placed in highly paying staff positions, new Japanese recruits areassigned responsibility for operational and even menial tasks.

Success is based upon Japan’s system of highly competitive recruitment and intensive in-company management development, which in turn are grounded in its tradition of universal and rigorous academic education, life-long employment and stronggroup identification. The harmony among these traditional elements has madeJapanese industry highly productive and given corporate leadership a long term view.

It is true that this has been achieved without much attention to university business education, but extraordinary attention has been devoted to the development of managerial skills, both within the company and through participation in programmes sponsored by the Productivity Center and other similar organizations.

1. Which of the following is absolutely true, about Japenese education system, according to the passage?

 (a) It is better than the American system.

(b) It is highly productive and gives corporate leadership a long term view as a result of its strong traditions.

 (c) It is slowly becoming Americanized.

 (d) It succeeds without business schools, where as the US system fails because of it.

 (e) None of these.

2. The following reasons were responsible for the growth of popularity of business schools among students except

 (a) Herbert A. Simon, a management professor winning the Nobel Prize in economics.

 (b) The gain in academic stature.

(c) The large number of MBA degree awarded.

(d) A perception that it was a ‘passport to good life’.

(e) None of these.

3. According to the passage

(a) Learning, which was useful in the 1960’s and 1970’s became irrelevant in the 1980’s.

 (b) Management education faced criticisms in the 1980’s.

(c) Business schools are insensitive to the needs of industry.

 (d) By the 1980’s business schools contributed to the decline in US competitiveness.

(e) None of these.

4. A criticism that management education did not face wasthat

(a) It imparted poor quantitative skills to MBA’s.

(b) It was unnecessary and deleterious.

(c) It was irrevocably irrelevant.

(d) 4It inculcated undesirable attitudes in students.

(e) None of these.

5. The absence of business schools in Japan

 (a) Is due to the prevalent belief that management ability can only be acquired over years of practical experience.

(b) Was due to the high priority placed on learning as opposed to doing in Confucian culture.

(c) is hard to explain for the proponents of business education.

(d) Contributed a great deal to their success in international trade and business.

(e) None of these

6. The Japanese modified their views on management education because of

(a) Greater exposure to US MBA programs.

(b) The need to develop worldwide contacts and became Americanized.

(c) The outstanding success of business schools in the US during the 1960s and 1970s.

 (d) A combination of increased competitive pressures and greater mutinationalisation of Japanese business.

(e) None of these.

Directions: Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

7. RADICALLY

(a) Pedant (b) Profound (c) Conventional (d)Peripheral (e) Superficial

8. MENIAL (a) Subservient (b) Noble (c) aristocratic (d)elevated (e) dexterous Directions

Directions: Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

9. CONTRADICTION

(a) Rebuttal (b) Disapproval (c) Opprobrium(d) Corroboration (e) Rebuke

10. PREVAILING

(a) Mainstream (b) Intermittent (c) Prevalent(d) Pervasive (e) Conventional

Solutions

1) B

2) C

3) B

4) A

5) A

6) D

7) B

8) A

9) D

10) B

Learn more quizzes here for Competitive exam preparation

All updates Quant Quizzes List

All Updated English Quizzes List

All Updated Reasoning Quizzes List

Follow us on a Social media

Learn Latest Online English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 13 Learn Latest Online English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 13 Learn Latest Online English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 13 Learn Latest Online English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 13ELearn Latest Online English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 13

Follow us on Blogarama

Call us: 8800999280/8800999284 or fill the form for any other details:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
January 17, 2019

0 responses on "English Quiz for IBPS PO & CLERK : Part 13"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021-22 Takshila Learning. All Rights Reserved.
Request Callback
close slider
For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.