Profile Photo

Class 11 Physics Multiple Choice Questions (MCQs) With Answer On Conservative Force

Class 11 Physics Multiple Choice Questions (MCQs) With Answer On Conservative Force
Multiple Choice Questions – conservative force

Physics Multiple Choice Questions (MCQs) On Conservative Force

 

Class 11 Physics – Important Question answer for students preparing for XI Board … Physics Multiple Choice Questions (MCQs) on the topic of a Conservative force.

Multiple Choice Questions

 

1. What exactly is a conservative force conserving?

a. Force

b. Energy

c. Velocity

d. Acceleration

Ans1. (b) Energy

 

2. The force that is not one of the conservative forces is

a. frictional force

b. gravitational force

c. electric force

d. elastic spring force

Ans2. (a) frictional force

 

3. A field in which the work is done in a moving body along a closed path is zero is called.

a. Electric field

b. Conservative field

c. Electromagnetic field

d. None of the above

Ans3. (b) Conservative field

 

4. When a force is parallel to the direction of motion of the body, then work done on the body is.

a. zero

b. minimum

c. infinity

d. maximum

Ans4. (d) Maximum

 

5. Which of the following types of force can do no work on the particle on which it acts?

a. Frictional force

b. Gravitational force

c. Elastic force

d. Centripetal force

Ans5. (d) Centripetal force

 

6. For equilibrium, the net moment acting on the body by various conservative forces is _____:

a. One

b. Two

c. Three

d. Zero

Ans6. (d) Zero

 

7. The conservative frictional force always acts ____________ to the surface of the application of the friction.

a. Tangential

b. Perpendicular

c. Parallel

d. Normal

Ans7. (a)  Tangential

 

8. What does Newton’s third law states for the conservative forces?

a. The rate of change of momentum is equal to the force applied

b. For every reaction, there is an opposite reaction

c. The body tends to be rotated if the force is applied tangentially

d. The body is rest until a force is applied

Ans8. (b) For every reaction, there is an opposite reaction

 

9. If any external conservative force also is applied on the distributed loading then?

a. The net force will act at the centroid of the structure only

b. The net load will not be formed as all the forces will be canceled

c. The net force will act on the base of the loading horizontally

d. The net force will not be considered, there would be a net force of the distribution, rest will be the external forces

Ans9. (d) The net force will not be considered, there would be a net force of the distribution, and rest will be the external forces

 

10. A conservative force is dependent only on :

a. Position of the objects

b. Position of the forces

c. Position of the path taken

d. None of the above

Ans10. (a) Position of the objects

 

Visit for learning another MCQ on circular motion

 

SHORT ANSWER QUESTIONS

Q1. What is a conservative force?

Ans1. A conservative force is a force whose work done is independent of the path taken and depends only on the initial and final positions.

 

Q2. What is the work done by conservative force?

Ans2. The network done (the sum of the force acting along the path multiplied by the displacement) by a conservative force is zero.

Q3. Explain two properties of conservative forces.

Ans3. The two properties of conservative forces are as follows:

  1. The work done by a conservative is reversible.
  2. A conservative force results in stored or potential energy.

 

Q4. How do you identify a conservative force?

Ans4. A force verifies the principle of mechanical energy conservation: Kinetic energy + Potential energy = constant.

 

Q5. Is tension a conservative force?

Ans5.Tension is a non-conservative force and therefore has no associated potential energy. When tension is internal, however, it is a non-dissipative force, performing zero networks on the chosen system.

 

Q6. What is the condition for conservative force?

Ans6. The term conservative force comes from the fact that when a conservative force exists, it conserves mechanical energy. The most familiar conservative forces are gravity, the electric force (in a time-independent magnetic field, see Faraday’s law), and spring force.

 

Q7. When a conservative force does positive work?

Ans7. conservative force does positive work on a body when it displaces the body in the direction of a force. As a result, the body advances toward the center of force.

 

Q8. Why the magnetic field is not conservative?

Ans8. The magnetic field itself is neither conservative nor nonconservative. Magnetic field lines do go in closed paths but that’s not the definition of conservative. Rather, a field is conservative when the force on a test particle moving around any closed path does no network.

 

Q9. When a conservative force does positive work?

Ans9. conservative force does positive work on a body when it displaces the body in the direction of a force. As a result, the body advances toward the center of force. It decreases the separation between the two, thereby decreasing the potential energy of the body.

 

 

Q10. What are the characteristics of a conservative force?

Ans10. Work is done by a force, and some forces, such as weight, have special characteristics. A conservative force is one, like the gravitational force, for which work done by or against it depends only on the starting and ending points of motion and not on the path is taken.

 

LONG ANSWER QUESTIONS

 

Q1. What is the work done by a conservative force? Explain in brief.

Ans1.The network done (the sum of the force acting along the path multiplied by the displacement) by a conservative force is zero.

The work done by this force in moving this particle from one point to another is independent of the path taken. To put it another way, the work done depends only on the initial and final position of the particle (relative to some coordinate system)

Suppose a particle starts at point A, and there is a force F acting on it. Then the particle is moved around by other forces and eventually ends up at A again. Though the particle may still be moving, at that instant when it passes point A again, it has traveled a closed path. If the network done by F at this point is 0, then F passes the closed path test. Any force that passes the closed path test for all possible closed paths is classified as a conservative force.

The work done by a conservative force is the same for any path connecting two points:

Physics multiple choice questions (mcqs) / Physics questions answer / Conservative force / Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download

 

Q2. (a)If a block moves from a height h above the ground then the work done is given by

(b) What does Newton’s third law states for the conservative forces?

(c) What is the relationship of potential energy to conservative force?

 

Ans2.(a)The potential energy is converted into the work done. Thus is the block moves from the height h to the ground, the work done is given by Physics multiple choice questions (mcqs) / Physics questions answer / Conservative force / Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download Negative because the work is done is in the opposite direction of the motion of the body

(b) The requirement of the third law is important in the equilibrium of the body. Especially the rigid bodies. The rigid body particles are in the equilibrium and are thus facing the forces and to be in the equilibrium they also react and apply the opposite force and thus the third law of Newton. It is the same for all the methods

(c) Potential energy is the energy a system has due to position, shape, or configuration. It is stored energy that is completely recoverable. A conservative force is one for which work done by or against it depends only on the starting and ending points of motion and not on the path is taken.

 

Q3. Describe the path independence factor of conservative forces.

Ans3. A consequence of the closed path test is that the work done by a conservative force on a particle moving between any two points does not depend on the path taken by the particle.

The work done by the gravitational force on an object depends only on its

Physics multiple choice questions (mcqs) / Physics questions answer / Conservative force / Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download

change in height because the gravitational force is conservative. The work done by a conservative force is equal to the negative of the change in potential energy during that process. For proof, imagine two paths 1 and 2, both going from point A to point B. The variation of energy for the particle, taking path 1 from A to B and then path 2 backward from B to A, is 0; thus, the work is the same in path 1 and 2, i.e., the work is independent of the path followed, as long as it goes from A to B.

For example, if a child slides up a frictionless slide, the work done by the gravitational force on the child from the down of the slide to the up will be the same no matter what the shape of the slide; it can be straight or it can be a spiral or conical. The amount of work done only depends on the vertical displacement of the child.

Q4. Characterize a conservative force in several different ways.

Ans4. Conservation of energy, any transition between kinetic and potential energy conserved the total energy of the system. This was path independent, meaning that we can start and stop at any two points in the problem, and the total energy of the system—kinetic plus potential—at these points are equal to each other. This is characteristic of a conservative force. We dealt with conservative forces such as the gravitational force and the spring force. When, the total energy of the system never changes, even though the gravitational potential energy of the football increases, the ball rises relative to the ground and falls back to the initial gravitational potential energy when the football player catches the ball. Non-conservative forces are dissipative forces such as friction or air resistance. These forces take energy away from the system as the system progresses, an energy that you can’t get back. These forces are path-dependent; therefore it matters where the object starts and stops.

Q5. Describe the properties of the conservative forces.

Ans5. Conservative forces have the following properties:-

  1. The force only dependent on the initial and final position irrespective of the path taken.
  2. In any closed path, the work done by a conservative force is zero.
  3. The work done by a conservative is reversible.
  4. A conservative force results in stored or potential energy.
  5. Work and energy associated with the force can be recovered.

 

When only conservative forces act on and within a system, the total mechanical energy is constant. In equation form:

KE + PE = Constant

Or

KEi + PEi = KEf + PEf

where i and f denote initial and final values. This is known as the conservation of mechanical energy.

 

Download Pdf  for Conservative force MCQ and Questions Answers

Download Pdf  for Class 11 Physics MCQ Questions with Answers 

 

For more information, video lectures, study material, sample papers, NCERT CBSE Class 11 Physics, register with Takshila Learning.

Follow us on a Social media

physics multiple choice questions (mcqs); mcq on Conservative force; Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download; class 11 physics MCQs; Physics Question Answer: physics multiple choice questions (mcqs); mcq on Conservative force; Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download; class 11 physics MCQs; Physics Question Answer: physics multiple choice questions (mcqs); mcq on Conservative force; Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download; class 11 physics MCQs; Physics Question Answer: physics multiple choice questions (mcqs); mcq on Conservative force; Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download; class 11 physics MCQs; Physics Question Answer:physics multiple choice questions (mcqs); mcq on Conservative force; Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download; class 11 physics MCQs; Physics Question Answer:Physics multiple choice questions (mcqs) / Physics questions answer / Conservative force

Follow us on Blogarama

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

Tag – Physics multiple choice questions (mcqs) / Physics questions answer / Conservative force / Physics MCQ Questions for Class 11 with Answers Pdf Download

 

December 18, 2019

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-19 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login

    Open chat
    1
    Course In Installments
    Hello , How May I Help You?
    Takshila Learning https://www.takshilalearning.com/class-11-physics-multiple-choice-questions-mcqs-with-answer-on-conservative-force Class 11 Physics Multiple Choice Questions (MCQs) With Answer On Conservative Force
    Powered by