CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics 2019 Delhi

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics
CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics 2019

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics : Download class 12 previous year CBSE ECONOMICS question papers with answer

School Online Class
School Online Class

Time allowed : 3 hours
Maximum marks: 80

 

General Instructions:

  • All question in both sections are compulsory.
  • Marks for questions are indicated against each questions.
  • Question Nos. 1-4 and 13-16 are very short-answer questions carrying 1 marks each. They are required to be answered in one sentence each.
  • Question Nos. 5-6 and 17-18 are short- answer questions carrying 3 marks each. Answer to them should normally not exceed 60 words each.
  • Question No. 7-9 and 19-21 are also short-answer questions carrying 4 marks each. Answer to them should normally not exceed 70 words each.
  • Question Nos. 10-12 and 22-24 are long- answer questions carrying 6 marks each. Answer to them should normally not exceed 100 words each.
  • The answer should be brief and to the point and the above words limits should be adhered to as far as possible.

Section – A
Micro Economics

Question 1.
In the given figure, the movement on the production possibility curve from point A to point B shows (Choose the correct alternative) [1]

CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics

(a) Growth of all the resources in the economy.
(b) Underutilisation of resources.
(c) Production of more units of Good X and less units of Good Y.
(d) Production of more units of Good Y and less unit of good X.

Answer:
(c) Production of more units of Good X and less units of Good Y.

 

Question 2.

Average fixed cost curve ……….. . (Choose the correct alternative) [1]
(a) is a straight line parallel to X-axis.
(b) is a straight line parallel to Y-axis.
(c) falls, as more units are produced.
(d) rises, as more units are produced.
OR
Which of the following formula is correct for calculating marginal cost? (Choose the correct alternative)
(a) MCN = TFCn — TFCN-1
(b) MCN = ACN — ACN-1
(c) MCN = AVCN — AVCn-1
(d) MCN = TCn — TCN-1
Answer:
(c) Falls, as more units are produced.
OR
(d) MCN = TCn – TCN-1

 

Question 3.
The average product curve in the input-output plane, will be ______ (Choose the correct alternative) [1]
(a) as ‘S’ shaped curve
(b) an inverse ‘S’ shaped curve
(c) an ‘U’ shaped curve
(d) an inverse ‘U’ shaped curve
Answer:
(d) an inverse ‘U’ shaped curve.

 

Visit for Live Tuition Classes for Class 11 & Class 12 Commerce

 

Question 4.
If the market supply of a commodity X changes due to improvement in technology, the market supply curve will ______. (Fill up the blank) [1]

OR
If the market supply of a commodity X changes due to rise in price of a factor input, the market supply curve will _______. (Fill up the blank)
Answer:
If the market supply of a commodity X changes due to improvement in technology, the market supply curve will shift in rightward direction.
OR
If the market supply of a commodity X changes due to rise in price of a factor input, the market supply curve will shift in leftward direction.

Question 5.
Identify and discuss the nature of the following newspaper reports in terms of positive or normative economic analysis : [1]
(i) “India jumped 23 points in the World Bank’s ease of doing business index to 77th place, highest in 2 years.”- The Economic Times
(ii) “Government should further liberalise the business rules.” – The Economic Times
Answer:
(i) The above statement comes under the positive economics since positive economics describes facts which can be verified by actual data and above statement can be easily verified by available data.
(ii) The statement comes under normative economics since it describes opinions and how the problems of economy should be solved. The above statement is like a solution to solve the aforesaid problem.

Question 6.
Distinguish between substitute goods and complementary goods, with examples. [3]
Distinguish between normal goods and inferior goods, with examples.
Answer:

Basis Substitute Goods Complementary Goods
Meaning These are those goods which can be easily used in place of other or these are replace­able goods.                ‘ These are those goods which are demanded to­gether to satisfy a want or these goods cannot be replaced with one another.

 

Types of demand Substitute goods are competitive in nature. Complementary goods are demanded jointly.
Relation The demand of one good varies directly                   with

the price of its substitute.

The demand for one good varies indirectly         or

inversely with the price of its complementary good.

xamples Tea and coffee, coke and pepsi Car and petrol bread and butter

 

 

OR

Normal Good Inferior Good
Meaning It  refers to those goods whose demand increases with increase in income or vice- versa. It refers to those goods whose demand decreases with the increase in income or vice- versa.
Relation with income There is direct relation between income and demand for a normal good. Thus income effect is positive. There is indirect or inverse relation between income and demand for an inferior good. Thus income effect is negative.
Examples Pure milk, rice etc. Toned milk and coarse cereals etc.

Question 7.
Discuss briefly, using a hypothetical schedule, the relation between marginal utility and total utility. [4]
OR
Discuss briefly, using a hypothetical schedule, the concept of diminishing marginal rate of substitution.
Answer:
The relationship between marginal utility and total utility can be explained with the help of following table:

Units of consumption MU (Utils) TU (Utils)
1 10 10
2 8 18
3 6 24
4 4 28
5 2 30
6 0 30
7 -2 28

 

The following relationship is observed by the above schedule-
(i) TU increases as long as MU is more than zero, (upto 5 units of consumption)
(ii) When MU diminishes, TU increases at a diminishing rate.
(iii) TU is maximum where MU is zero. This happens when 6 units are consumed.
(iv) TU starts declining when MU becomes negative. It happens after 6 units of consumption.
OR
Concept of Diminishing Marginal rate of substitution:
(i) The assumption of diminishing marginal rate of substitution states that the consumer will be willing to sacrifice lesser units of good Y, so as to gain additional unit of good X.
(ii) Diminishing marginal rate of substitution is the reason behind convexity of indifference curve to the origin.

The following table shows a different combinations of good X and good Y which provide same level of satisfaction to the consumer.

Concept of Diminishing Marginal rate of substitution:

The above schedule shows that for each additional unit of good X, consumer is willing to sacrifice lesser and lesser units of good Y. For example, for 2nd unit of X, he is willing to sacrifice 6 units of Y. For 3rd unit of X, he is willing to sacrifice 5 units of Y and so on.

 

 

Question 8.
Complete the following cost schedule : [4]

Quantity (in Units) 0 1 2 3 4
Total cost (in ₹) 200  ……..  …….. …….. 490
Total variable cost (in ₹) 0 …….. 180 …….. ……..
Average variable cost (in ₹)  ___ 100 …….. 80 ……..

 

Answer:

 

Quantity 0 1 2 3 4
Total cost in (₹) 200 300 380 440 490
Total variable cost in (₹) 0 100 180 240 290
Average variable cost (₹) 90 80 72.5

 

Question 9.
In the given diagram, OP is the market determined price and OP1 is the price fixed by the government [1, 3]

price ceiling or price flooring

  • Identify whether the diagram represents, price ceiling or price flooring.
  • Discuss the likely behaviour of the market in the given condition.
    OR
    Suppose the demand and supply equations of a commodity X in a perfectly competitive market are given by:
    Qd= 1700 – 2P
    Qs = 1300 + 3P
    Calculate the value of equilibrium price and equilibrium quantity of the commodity X.

Answer:
(a) The diagram represent the condition of price floor.

(b) The government fixes the prices of several goods higher than their equilibrium price to protect the interests of certain category of producers.
A price floor will only impact the market if it is greater than the free-market equilibrium price. If the floor price is greater than the economic price, the immediate result will be a surplus in supply. A price floor will also lead to a more inefficient market and a decreased total economic surplus. Economic surplus, is the sum of consumer and producer surplus. An effective price floor will raise the price of good hence decreased consumer surplus but increased surplus for producers.
OR

Qd = 1700 – 2P
Qs = 1300 + 3P
For calculating equilibrium price and quantity, put the above equation equal to each other or equilibrium is established
when Qd = Qs
1700 – 2P = 1300 + 3P
1700 – 1300 = 3P + 2P
400 = 5P ⇒
P = 4005 = 80
P = ₹ 80
Now put the value of price in any of the above equation
Qd = 1700 – 2P                       Qs= 1300 + 3P
= 1700 – 2 × 80      Or                =1300 + 3 × 80
= 1700 – 160                                = 1300 + 240
= 1540                                          = 1540
So equilibrium price = ₹ 80
Equilibrium quantity = 1540 units.

 

Question 10.
(a) Define price elasticity of demand.
(b) If the price of a commodity rises by 40% and its quantity demanded falls from 150 units to 120 units, calculate coefficient of price elasticity of demand for the commodity. [2, 4]
Answer :

(a) Price elasticity of demand is a measure of degree of responsiveness of the demand for a good to change in its price or it is defined as the percentage change in demand for the good divided by the percentage change in its price.

Define price elasticity of demand

Question 11.
What is meant by “diminishing returns to a factor”? Discuss any two reasons for the operation of diminishing returns to a factor. [6]
Answer:
The law of diminishing returns to a factor states that when additional units of a variable factor are applied, other factors are remaining constant, the total product increases at a diminishing rate or marginal product diminishes.
Two main reasons for the operation of diminishing returns to a factor are:

  • Over-utilisation of the fixed factor: As we keep on increasing the variable factor along with the fixed factor eventually a position comes when the fixed factor has its limits and starts yielding diminishing return.
  • Improper coordination between Fixed and Variable factors: After a certain level of employment, the production process becomes too crowded with variable input and factor proportion tends to become less and less suitable for the production.

Question 12.
Elaborate three features of monopoly form of market. [6]
OR
Distinguish between perfect competition and monopolistic competition on the basis of following:
(a) Number of sellers
(b) Nature of product
(c) Selling cost
Answer:

Monopoly is a market situation in which there is a single seller, with no close substitutes for commodity, it produces and there are barriers to entry. Three main features of monopoly form of market are :
(1) Single seller: There is a single producer of a commodity therefore the difference between firm and industry disappears, the firm has full control over supply of the commodity.
(2) No close substitutes: The product offered by a monopolist has no close substitute. So, the monopoly firm has no fear of competition from new or existing rivals.
(3) Restriction on entry: There exist strong barriers to entry of new firm under monopoly. As a result, a monopoly firm can manipulate the market and earn abnormal profits in the long run too.
OR
Distinction between perfect competition and monopolistic competition.

Basis Perfect Competition Monopolistic Competition
1. Number of sell­ers There are large number of sell­ers. There are also a large number of sellers but less than perfect com­petition.
2. Nature of prod­uct Homogenous pr­oducts are sold under this mar­ket situation. Products are dif­ferent but are close substitutes of one another or product differen­tiations is there.
3. Selling There is no scope for selling cost Huge amount money is spent on advertisement etc.,

 

Section -B
(MACRO ECONOMICS)

Question 13.
Give any two examples of flow concept. [1]
Answer :
Two examples of flow concept are National income, Investment.

Question 14.
Define the term ‘tax’. [1]
Answer:
Tax is the compulsory financial charge imposed on an individual through government.

Question 15.
Suppose in a hypothetical economy, the income rises from ₹ 5,000 crores to ₹ 6,000 crores. As a result, the consumption expenditure rises from ₹ 4,000 crores to ₹ 4,600 crores. Marginal propensity to consume in such a case would be . (Choose the correct alternative) [1]
(a) 0.8
(b) 0.4
(c) 0.2
(d) 0.6
Answer:
(d)
Initial income = ₹ 5,000 crores
New income = ₹ 6,000 crores
Change in income (ΔY) = 6000 – 5000 = ₹ 1,000 crore
Initial consumption = ₹ 4,000 crore
New consumption = ₹ 4,600 crore
Change in consumption = 4600 – 4000 (ΔC) = ₹ 600 crore
Marginal propensity to consume

Marginal propensity to consume

Question 16.
What is a meant by primary deficit? [1]
OR
What is meant by fiscal deficit?
Answer:
Primary deficit is the difference between fiscal deficit and interest payments, made by goverment.
Primary deficit = Fiscal deficit – Interest payments
OR
Fiscal deficit refers to the excess of total expenditure over the sum of revenue receipts and total capital receipts excluding borrowings.

Question 17.
Define the problem of double counting in the computation of national income. State any two approaches to correct the problem of double counting.  [3]
OR
“Gross Domestic Product (GDP) does not give us a clear indication of economic welfare of a country.” Defend or refute the given statement with valid reason.
Answer:
Double Counting – Double counting means counting of the value of the same product more than once in calculating the national income.
Two ways of avoiding double counting :

  • Take the value of final goods only: According to this method, the value of intermediate goods is not considered. Only the value of final goods should be added to determine the national income.
  • Adopt value added method: According to this method, sum total of the value added by each production unit should be taken in the computation of national income.

OR
The given statement is completely true that GDP does not give us a clear indication of economic welfare of a country. GDP is a measure of economy’s production or it can be considered a component of welfare. A higher GDP means more production of goods and services in an economy during a given year. Therefore, a higher GDP also means that more goods and services were available to the people of the country during the year. But it does not indicate that the people were better off during the year. In other words, a higher GDP may not necessarily mean higher welfare of the people.

Question 18.
If in an economy :
Change in initial investments (AI) = ₹ 500 crores
Marginal Propensity to Save (MPS) = 0.2 [3]
Find the value of the following :
(a) Investment multiplier (k)
(b) Change in final income (ΔY)
Answer:
Change in initial investment (ΔI) = ₹ 500 crores
Marginal propensity to save (MPS) = 0.2

MacroEconomics

Question 19.
How are capital receipts different from revenue receipts ? Discuss briefly. [4]
Answer:

Basis Capital Receipt Revenues Receipt
Meaning These are those receipt of government with either lead to increase in its liabilities or reduction in its assets. Revenue receipt neither create any liability nor reduce any asset of the government.
Nature They are irregular and non-recurring in nature. These receipts are regular and recurring in nature.
Obligation There can be future obligation to return the amount along with interest in certain capital receipts like borrowing. There is no future obligation to return the amount received.
Examples Borrowings, receipt from disinvestment etc. Income tax, Profit of PSU, dividends, fee and fine etc.

Question 20.
State and discuss the components of Aggregate Demand in a two sector economy. [4]
OR
In the given figure, what does the gap “KT” represent? State any two fiscal measures to correct the situations.

State any two fiscal measures to correct the situations.

Answer:
Aggregate demand refers to demand for all goods and services in the economy during a given period of time. The components of Aggregate demand in a two sector econmony are: .
(i) Consumption Expenditure (c): It is that portion of the income which is spend on purchase of goods and services by the consumers in an economy during the accounting period.

  1. ii) Investment Expenditure (I):  The addition to the stock of physical capital and change in 1 inventories of a firm in an economy.
    OR
    The vertical gap ‘K T’ represents ‘Deficient Demand.
    The fiscal measures to correct deficient demand I are:
    (i) Reduction in taxes— The revenue Policy of the government is expressed in term of taxes. During deflation the government will impose the lower amount of taxes so that the purchasing power of people be increase. To control deficient demand government have to increase liquidity ‘ in the economy.
    (ii) Increase in government expenditure: Government has to invest huge amount on the public works like roads, buildings, etc. thereby increasing the money income of the people and their demand for goods and services.

Question 21.
Discuss the working of the adjustment mechanism in the following situations : [4]
(a) Aggregate demand is greater than Aggregate supply.
(b) Ex Ante Investment are lesser than Ex Ante Savings.
Answer:
(a) Aggregate demand is greater than Aggregate supply:
When AD> AS, it means that buyers are planning, to buy more goods and services than producers are planning to produce. As a result, inventories start falling and come below the desired level. To bring back the inventories at the desired level producers expand production. This raises the income level which keeps on rising till the AD and AS once again become equal.

(b) Ex-Ante Investments are lesser than Ex-Ante Savings:
When planned savings are more than planned investment, it means that household are not consuming as much as firms expected them to do so. This will lead to build up of undesired inventory. To clear the undesired rise in inventory, firms reduces its production, which also means fall in income and hence saving reduces till planned savings and planned investments are equal.

Question 22.
(a) Define “Trade surplus”. How is it different from “Current account surplus”? [3,3]
(b) “Indian Rupee (₹) plunged to all time low of ₹ 74.48 against the US Dollar ($)”. -The Economic Times In the light of the above report, discuss the , impact of the situation on Indian Imports.
Answer:
(a) Trade surplus refers to excess of value of exports of visible items over the value of import of visible items in the balance of payment account of a country. Current account surplus refers to excess of receipts from value of export of visible items, invisible items and unilateral transfers over payment of value of import of visible items, invisible items and unilateral transfers. It is a broader concept as compared to trade surplus.

(b) “Indian rupee (₹) plunged to all time low of ₹ 74.48 against the US Dollar ($)”
The above statement indicates the depreciation of Indian currency against the foreign currency dollar ($). Depreciation means the fall in the value of rupee in terms of foreign currency. More rupees are now required to buy a unit of foreign currency. This will make foreign goods costlier to India. As a result, imports are likely to fall.

 

Question 23.
(a) State any two components of Mi measure of money supply. [2,4]
(b) Elaborate any two instruments of Credit Control, as exercised by the Reserve Bank of India.
OR
Define Credit Multiplier. What role does it play in determining the credit creation power of the banking system? Use a numerical illustration to explain. [6]
Answer:
(a) Two components of M1 measure of money supply:
M1 = C + OD + DD Where
C = Currency held by the public
OD = Other deposits
DD = Demand deposits held by commercial banks
OD is the other deposits with the RBI. These are the demand deposits held by the RBI of all economic units except the government and banks. It includes demand deposits of public financial institutions (like IDBI, etc.), foreign Central Banks and government, IMF, World Bank etc. DD is demand deposits which means those deposits which can be withdrawn at any time by the account holders. Current account deposits are included is demand deposits.

(b) Two instruments of Credit Control are—
(i) Bank Rate Policy : The bank rate is the rate at which the Central Bank lends money to commercial banks. Through changes in bank rate, the Central Bank affects the money supply in the economy.
When credit is to be expanded the Central Bank reduces the bank rate. A low bank rate encourages the banks to keep small proportion of their deposits as reserves, since borrowing from Central Bank is now less costly than before.
As a result banks use greater proportion of their funds for giving at loan to borrowers or investors. Thus, money supply increases. The bank rate is lowered during deflation. The reverse occurs during inflation and RBI control credit in the economy.

(ii) Open Market Operations-It refers to the buying and selling of government securities by the Central Bank from/to the public and banks. When Central Bank buys government securities, it adds to cash balances of the economy. If cash balances are increased in the economy, there will be more deposits with commercial banks and hence, more flow of credit and when Central Bank sells government securities it withdraws cash balances from the economy. When cash balances are reduced deposits with commercial banks decreases hence, flow of credit will decrease.

OR
Credit multiplier measures the amount of money that the banks are able to create in the form of deposits with every initial deposits. The credit creation of the commercial bank depends on credit mutiplier as it is inversly related to LRR. Higher the credit multiplier, higher will be the total credit created and vice versa.

Numerical example: Suppose the amount of initial deposit is ₹ 1000 and LRR is 10%. The banks will keep 10% i.e. ₹ 100 as reserve and lend the remaining ₹ 900 to borrowers. The borrowers will spend this money. It is assumed that ₹ 900 comes back to the banks. Bank again keep 10% ₹ 900, i.e. ₹ 90 as reserve and lend ₹ 810. This will further raise, the amount of deposits with the banks. In this way, deposits go on increasing number of times and the total deposit will be determined by the money multiplier.
Money multiplier = 1LRR=10.10 =10
The total deposit will be = Initial deposit × money multiplier
= 1000 × 10 = ₹ 10,000

Question 24.
Given the following data, find the missing value of Government Final Consumption Expenditure’ and Mixed Income of Self Employed [6]

S.No Particulars Amount (in Rs. Crores)
1 National Income 71,000
2 Gross Domestic Capital Formation 10,000
3 Government Final Consumption Expenditure ?
4 Mixed Income of Self Employed ?
5 Net Factor Income from Abroad 1,000
6 Net Indirect Taxes 2,000
7 Profits 1,200
8 Weges and Salaries 15,000
9 Net Exports 5,000
10 Private Final Consumption Expenditure 4,000
11 Consumption of Fixed Capital 3,000
12 Operating Surplus 30,000

Answer :
Mixed income of self employed = (i) – [(viii) + (xii) + (v)]
= 71,000 – [15,000 + 30,000 + 1000]
= ₹ 2,500 crores
Government final consumption expenditure = (i) – [(x) + (ii) + (v) + (ix)] + (vi) + (xi)
= 71,000 – (40,000 + 10,000 + 1000 + 5000] + 2,000 + 3000
= ₹ 20,000 crores.

 

Prepare Online class 12 with our Online Tuition Classes and Interactive Online Live Classes

Here at Takshila Learning, we provide  School Online Classes from Preschool to Class 12 for all subjects. We provide the best online tuition classes for Class 1 to 12th Class and other classes that comprise Animated Video lectures and Live Online Classes that will help students to grasp concepts easily. We also provide Worksheets & Assignments, Doubt sessions, Free Encyclopedia, NCERT Solutions for Class 6 to 12, and Exam Guru to monitor your progress, i.e., subject-wise and topic-wise. So now Enjoy E-Learning with Takshila Learning.

Learning is fun now!

Enroll today & Get Free Demo Class!

 

Call at 8800999280 / 8800999283 / 8800999284 fill the form for any other details:

Tag- Previous Year Question Papers Class 12 Economics / CSSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics / CBSE Class 12 Previous Year Question Papers / Last Year Question Papers Class 12 Economics / Economics Sample papers for class 12

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

0 responses on "CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics 2019 Delhi"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Request Callback
close slider
For course & fee related queries, Leave your details and our counsellor will get back to you or Call us at 8800-999-280
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Start Chat
1
Start Chat
Hello , How May I Help You?
Takshila Learning https://www.takshilalearning.com/cbse-previous-year-question-papers-class-12-economics-2019-delhi CBSE Previous Year Question Papers Class 12 Economics 2019 Delhi