Profile Photo

NCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound

NCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound

NCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound

In cbse class 8 science we study production of sound, vibrations, Audible and Inaudible sound, frequency of Vibration and Sound travel in solid, liquid and gases. In this post we are going to explain cbse class 8 Science Topic – Sound can travel in Solids, Liquids, And Gases.

Sound, a form of energy, is produced by a vibrating body. The vibrating body transfers its energy to the neighbouring molecules in the medium, which in turn pass on their energy to other molecules.

In Solids

In village side if you move around, young children keep their ears on the rails and predict the arrival of the train. The rumbling sound indicates arrival of train. If  a train is very far away from us, we cannot hear its sound through the air. But by putting our ear to the railway track, we can heat the sound of the coming train even if it is quite far away. This is because sound waves travel very fast in solids. Their speed in steel is around 5100m/s, sound travels 15 times faster in steel than in air.

Same experiment done with the help of Table.

In Liquids,

Take two marbles and click them together in air and listen to the sound. Then submerge them in a swmming pool and click them together under water. Listen to the soiund with your ears under water. The sound heard is clearer and louder when the marbles are submerged in water. It means sound can travel inside water.

In Gases,

When the telephone bell rings in our home, we can hear its sound even from a distance. In this case, the sound of ringing telephone bell travels to us through the air in the room which is a mixture of gases. The sound of radio, television, motor cars, buses, trains, aeroplanes, and chirping of birds, all travel through the air and reach our ears.

Takshila Learning provides you entire course content of cbse class 8 science in animated video lectures. Sound and various other topics are explained with simulation which gives you a live experience of practicals.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 13 Sound

Question 1:
Choose the correct answer.
Sound can travel through
(a) gases only (b) solids only
(c) liquids only (d) solids, liquids and gases.
Answer:
(d) Sound can travel through solids, liquids, and gases. Sound requires a medium to travel through. Solid, liquid and gas provide the medium for sound. Hence, sound can travel through solids, liquids and gases.

Question 2:
Which of the following voices is likely to have minimum frequency?
(a) Baby girl (b) Baby boy
(c) A man (d) A woman
Answer:
(c) A man
The voice of an adult man is of lower pitch in comparison to the voices of a baby boy, a baby girl and a woman. Since frequency of a sound is directly proportional to its pitch, man’s voice is of minimum frequency in comparison to a boy, a girl, or awoman’s voice.

Question 3:
In the following statements, tick ‘T’ against those which are true, and ‘F’ against those which are false.
(a) Sound cannot travel in vacuum. (T / F)
(b) The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T / F)
(c) If the amplitude of vibration is large, sound is feeble. (T / F)
(d) For human ears, the audible range is 20 Hz to 20,000 Hz. (T / F)
(e) The lower the frequency of vibration, the higher is the pitch. (T / F)
(f) Unwanted or unpleasant sound is termed as music. (T / F)
(g) Noise pollution may cause partial hearing impairment. (T/F)
Answer:
(a) True
Sound requires a medium to travel through. Since vacuum is devoid of any medium, sound cannot travel through it.
(b) False
The number of oscillations per second of a vibrating object is known as its frequency.
Time period is the time required to complete one oscillation.
(c) False
Loudness of a sound is proportional to the square of the amplitude of its vibration.
When the amplitude of vibration of a sound is large, the sound is very loud. The sound is feeble for small amplitude.
(d) True
Humans cannot hear sounds of all frequencies. Humans can hear a sound whose frequency falls in the range of 20 Hz−20,000 Hz. The sound having frequency out of this range is inaudible to humans.
(e) False
The pitch of a sound is proportional to its frequency. As the frequency of vibration increases, the pitch of the sound also increases and vice-versa. A sound is said to be high pitched if its frequency of vibration is high, and is low pitched for a small frequency of vibration.
(f) False
Unwanted or unpleasant sounds are known as noise. Sounds that are melodious and pleasing to ear are known as music.
(g) True
Unwanted or unpleasant sounds are known as noise. If one is subjected to loud unpleasant sound continuously for a long time, then it may cause temporary hearing impairment.

Question 4:
Fill in the blanks with suitable words.
(a) Time taken by an object to complete one oscillation is called _________.
(b) Loudness is determined by the ________ of vibration.
(c) The unit of frequency is _________.
(d) Unwanted sound is called _________.
(e) Shrillness of a sound is determined by the _________ of vibration.
Answer:
(a) Time taken by an object to complete one oscillation is called __time period__.
(b) Loudness is determined by the __amplitude__ of vibration.
(c) The unit of frequency is __hertz (Hz) __.
(d) Unwanted sound is called __noise__.
(e) Shrillness of a sound is determined by the __frequency__ of vibration.
(Shrillness is also called pitch of the sound. Pitch is directly proportional to the frequency of vibration. Hence, shrillness is determined by the frequency of vibration.)

Question 5:
A pendulum oscillates 40 times in 4 seconds. Find its time period and frequency.
Answer:
Frequency of oscillations is defined as the number of oscillations of a vibrating body per second. It is given by
Frequency = (Number of Oscillations)/Time = 40/4 = 10 Hz
The time required to complete one oscillation is known as time period. It is given by the inverse of the frequency.
Time period = 1/(Frequency of Oscillation) = 1/10 = 0.1 sec.

Question 6:
The sound from a mosquito is produced when it vibrates its wings at an average rate of 500 vibrations per second. What is the time period of the vibration?
Answer:
The time required to complete one oscillation is known as time period. It is given by the inverse of the frequency.
Time period = 1/(Frequency of Oscillation)
Frequency of oscillations = 500 Hz
Time period = 1/500 = .002 s

Question 7:
Identify the part which vibrates to produce sound in the following instruments.
(a) Dholak (b) Sitar (c) Flute
Answer:
(a) Dholak is a musical instrument. It consists of a stretched membrane called its head. When the head is beaten gently, the stretched membrane sets into vibration.
Since sound is produced when an object vibrates, the dholak produces a sound.
(b) Sitar is a musical instrument. It consists of stretched strings. When a string is plucked, it sets into vibration. Since sound is produced when an object vibrates, the sitar produces a sound.
(c) Flute is a hollow pipe. When air is blown over its mouth, the air inside the pipe is set into vibration. As a result, a pleasant sound is produced.

Question 8:
What is the difference between noise and music? Can music become noise sometimes?
Answer:
The sound that is pleasing to the ear is called music. For example, the sound produced by violins, pianos, flutes, pungs, etc.
The sound that is unpleasing to the ear is called noise.
Some examples of noise are as follows:
(i) Sound produced by horns of buses and trucks
(ii) Sound of electrical generators
(iii) Sound of a gun shot
(iv) Sound produced by jackhammers
Yes. Music can become noise when played at high volumes.

Question 9:
List sources of noise pollution in your surroundings.
Answer:
Some sources of noise pollution are as follows:
(i) Televisions and transistors running at high volumes
(ii) Loudspeakers and crackers
(iii) Horns of buses, cars and trucks
(iv) Home appliances such as mixer, desert cooler, etc.

Question 10:
Explain in what way noise pollution is harmful to humans.
Answer:
Noise pollution can lead to a number of health-related problems. Some of them are as follows:
(i) Hearing loss
(ii) Insomnia; inability to sleep
(iii) Hypertension
(iv) Severe headache
(v) Stress

Subscribe to our social channel.

NCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound Questions & Answers NCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound Questions & Answers NCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound Questions & Answers NCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound Questions & AnswersNCERT & CBSE class 8 science Travelling of Sound Questions & Answers

Follow us on Blogarama

Call us: 8800999280/8800999284 or fill the form for any other details:

No comments, be the first one to comment !

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2015-17 Takshila Learning. All Rights Reserved.
    Request Callback
    close slider
    Send us a Message

    Login