## QUANT QUIZ FOR IBPS SBI PO , RAILWAYS GROUP D & NTPC 2019 : Part – 47

**Q1.** The average of 11 numbers is 40. If the average of first six numbers is 36, and that of last six numbers is 42, then find the middle number.

**(a)** 28

**(b)** 32

**(c)** 22

**(d)** 43

**Q2.** The heights of Amman’s family members are given in cms as 165, 180, 181, 163, 172, 180, and 162. The median height of the family will be?

**(a)** 180

**(b)** 170

**(c)** 131

**(d)** 172

**Q3.** The sum of three consecutive integers is 30. Which of the following is the largest among the three?

**(a)** 12

**(b)** 13

**(c)** 14

**(d)** 11

**Q4.** If the length of a rectangle is increased by 20% and the breadth is decreased by 10%, what will be the effect on its area?

**(a)** 8% increase

**(b)** 8% decrease

**(c)** 2% increase

**(d)** 2% decrease

**Q5.** A can do a work in 15 days, where B can do the same work in 25 days in how many days A and B together can do the same work

**(a) **9 days

**(b)** 75/8 days

**(c)** 83/8 days

**(d) **11 days

**Q6.** The average age of a man and his son is 44 years. The ratio of their ages is 31:13 respectively. What is the son’s age?

**(a)** 35 years

**(b)** 26 years

**(c)** 15 years

**(d)** 20 years

**Q7.** A train crossed a platform in 25 seconds. The length of the platform is 240 m. What is the length of train?

**(a)** 140 m

**(b)** 200 m

**(c)** 180 m

**(d)** Cannot be determined

**Q8.** Aman bought a piece of cloth for Rs. 950 and spent Rs. 300 on designing it. At what price should he sell it to make 30% profit?

**(a)** Rs. 1,650

**(b)** Rs. 1,550

**(c)** Rs. 1,525

**(d)** Rs. 1,625

**Q9.** The cost of 5 chairs and 8 tables is Rs. 6,574. What is the cost of 10 chairs and 16 tables?

**(a)** Rs. 15,674

**(b)** Rs. 16,435

**(c)** Rs. 13,148

**(d)** Cannot be determined

**Q10.** 20 persons completed a job in 8 days. How many days will 16 persons take to complete the job?

**(a)** 10 days

**(b)** 11 days

**(c)** 12 days

**(d)** 8 days

__SOLUTIONS:-__

**Sol 1.** (a) The middle number = sum of first six number + sum of last six number – sum of all 11 numbers = (6 × 36) + (6 × 42) – (11 × 40)

= 216 + 252 – 440 = 28

**Sol 2.** (d) Arranging heights in ascending order 162, 163, 165, 172, 180, 180, 181

Median = n+1/2 th term (for n = odd)

Hence median = 172 (4th term)

**Sol 3.** (d) Let the three consecutive integers be x, x + 1 and x + 2 respectively.

3𝑥 + 3 = 30 ⇒ 𝑥 = 9

Largest integer = x + 2 = 9 + 2= 11

**Sol 4.** (a) Effect = 20 – 10 – 20 ×10/100

= 20 – 10 – 2 = 8

Here 8 is +ive, so 8% increase

**Sol 5.** (b) A → 15 day

B → 25 day

A + B → 1/15 + 1/25 = 8/75

(A + B) can do work in 75/8 days

**Sol 6.** (b) Let the man’s age be 31 x years and that of his son be 13x years.

ATQ, 31x + 13x = 2 × 44

44𝑥 = 88 ⇒ 𝑥 = 88/44 = 2

Son’s age = 13x = 13 × 2 = 26 years

**Sol 7. **(d) Speed of train = Length of (train + platform)/Time taken to cross the platform

Speed of train is unknown. Hence, length can’t be determined.

**Sol 8.** (d) Actual cost price of cloth = Rs. (950 + 300) = Rs. 1250

To gain 30%, S.P. = Rs. (130/100 × 1250) = Rs. 1625

**Sol 9.** (c) 5 chairs + 8 tables = Rs. 6574

∴ 10 𝑐ℎ𝑎𝑖𝑟𝑠 + 16 𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑠 = 6574 × 2 = 𝑅𝑠. 13148

**Sol 10.** (a) 20 persons do a job in → 8 day

1 person do a job in → 8 × 20 day

16 persons do a job → 8×20 16 = 10 days

*For more Quant Quizzes for SSC / Bank / Railway exams, visit *

*www.takshilalearning.com*

Learn free online **Quant Quiz** For IBPS CLERK

Get **Quantitative Aptitude Coaching here…**

**Follow us on a Social media**

**Call us: 8800999280/8800999284 or** **fill the ****form for any other details:**

**Tag- Free Online QUANT QUIZ FOR IBPS / Free Online QUANT QUIZ FOR IBPS / Quant Quiz for SBI PO / Questions on Simplification / Online Free Quant Quiz / Online Quant Quiz for SSC / Quant quiz for competitive exams / Online quant quiz for competitive exams / Free Online Quant Quiz / Free Quant Quiz For SBI Clerk Exam / Quant Quiz for Competitive Exams / QUANT QUIZ FOR SSC EXAMS / Free QUANT QUIZ FOR SSC EXAMS / Online QUANT QUIZ FOR SSC EXAMS**

## No comments, be the first one to comment !